Zpráva

Ostrov Štvanice se v září promění v řecký Argos
vydáno: 29.8.2016
Divadelní soubor Tygr v tísni a ostrovní scéna VILA Štvanice přicházejí s unikátní divadelní událostí: antickou tragédií pod širým nebem. Od 1. do 17. září obsadí štvanický ostrov v Praze se svou plenérovou inscenací Aischylovy Oresteie - mytickou tragédií rodu Átreovců, která patří k základům evropské divadelní tradice. Oresteia je první inscenací cyklu Antická Štvanice, v rámci kterého bude každý rok na začátku divadelní sezony uvedeno jedno z antických dramat v přírodních kulisách štvanického ostrova.

Pro letošní první ročník si divadelní soubor Tygr v tísni vedený režisérem Ivo Kristiánem Kubákem a dramaturgyní Marií Novákovou zvolil Aischylovu tragédii Oresteia. Básnické dílo staré dva a půl tisíce let a přesto pořád aktuální. Nekonečná válka, vysoká politika a touha po moci, která rozvrací rodiny. Bludný kruh provinění, pomsty, trestu a svědomí, ze kterého lidé sami vystoupit nedokáží. Svět vyvrácený z kořenů, který volá po míru za každou cenu.

„Staří Řekové stavěli svá divadla pod širým nebem, s pohledem do otevřené krajiny, na moře a hory. Tragický příběh se tak odehrával s vědomím širšího světa, kosmu, ve přímém spojení se zemí a vzduchem. Přes pražský ostrov se v 11. století přehnalo několik vojsk, v 18. století zde byly zřízeny arény, kde se pořádaly psí štvanice na divokou zvěř, zem tak pojala krev z mnoha lidských i zvířecích obětí. Stáli jsem s Ivo Kristiánem Kubákem před VILOU Štvanice, hleděli do krajiny a pomalu se nám začaly vyjevovat obrazy, jak se král Agamemnón vyloďuje nad burácejícím vltavským jezem a vstupuje do rodné vily jako majestátný lev, který netuší, že jde na porážku. Jak Erýnie štvou Oresta až do posvátného okrsku hliněných mohyl a jak Athéna tančí vítězný mírový tanec na střeše svého monumentálního chrámu,“ přibližuje spojitosti mezi řeckým Argem a pražskou Štvanicí dramaturgyně Marie Nováková.

Diváci se tedy mohou těšit nejen na antickou tragédii v současném hávu, ale také si budou moci vychutnat štvanický ostrov ve zcela netradičním pojetí.

V rámci doprovodného programu Antika ve spárech diváka jsou pro diváky od 11. do 13. září připraveny workshopy vedené členy inscenačního týmu na téma režie a dramaturgie, scénografie a herectví.

Více informací na www.antickastvanice.cz.
Vstupenky v prodeji v síti goout.cz.

zdroj zprávy: Tomáš Roleček