Zpráva

Činoherní studio představí českému publiku amerického autora Kennetha Lonergana
vydáno: 8.4.2019
V české premiéře se na jevišti Činoherního studia představí hra uznávaného amerického dramatika, scenáristy a režiséra Kennetha Lonergana Lobby Hero. Zároveň to bude vůbec poprvé, kdy se může seznámit s jeho tvorbou český divadelní divák.

Hru Lobby Hero, kterou Lonergan v premiéře uvedl roku 2001 v New Yorku a roku 2018 i na newyorské Broadwayi, do češtiny přeložila Markéta Prušinovská a pro Činoherní studio ji nastudoval Jan Prušinovský. Ten do ni obsadil herce Činoherního studia Jana Jankovského, Kryštofa Rímského, Petra Uhlíka a Zuzanu Truplovou.

Děj se odehrává v prostorném vestibulu obytné výškové budovy na Manhattanu, kterou obývá převážně střední třída, a v prostoru ulice těsně před vchodem do ní. Halu budovy hlídá dvojice uniformovaných sekuriťáků – sedmadvacetiletý Jeff (Petr Uhlík) a jeho nadřízený, Portorikánec William (Kryštof Rímský). Budova leží na ulici okrsku, kterou mají ve svém rajónu policisté Bill (Jan Jankovský) a jeho parťačka Dawn (Zuzana Truplová). „Lobby Hero je hra ze současnosti, a tak se i tváří. Svůj styl hledá v tom, že se snaží být co nejméně divadelně okázalá. Kdybych si měl vypůjčit terminologii z jiného oboru, řekl bych, že je to takový crossover,“ odpovídá dramaturg Karel František Tománek na otázku, do jakého žánru inscenaci zařadit.

Režisér Jan Prušinovský, známý svými seriály Most!, Okresní přebor či filmovým sociálním dramatem Kobry a užovky vysvětluje, čím si ho Kenneth Lonergan získal: „Ačkoli je to americký autor, je zajímavé, jak se k dramatu staví až podezřele evropsky. Působí to jako takové lehké tlachání a drama se děje až v druhém plánu. To mi celkem konvenuje.“

Karel František Tománek vysvětluje, jak Lobby Hero souvisí s tématem motta letošní sezóny Činoherního studia: „Jedna jediná událost zásadním způsobem změní život čtyř lidí. Každý z nich se s důsledky musí vyrovnat po svém. Svým způsobem je to souboj, takže „kdo s koho" sedí. Jenže chybí jasný vítěz.“

Kenneth Lonergan: Lobby Hero
česká premiéra: 12. dubna 2019 v 19 hodin v Činoherním studiu
reprízy: 14. a 17. dubna 2019 v 19 hodin v Činoherním studiu
režie: Jan Prušinovský
překlad: Markéta Prušinovská
dramaturgie: Karel F. Tománek
scénografie: Lukáš Kuchinka
kostýmy: Ivan Stekla
hrají:
Bill: Jan Jankovský
Jeff: Petr Uhlík
William: Kryštof Rímský
Dawn: Zuzana Truplová


zdroj zprávy: Petr Kuneš