Zpráva

Boys a Girls
vydáno: 2.4.2013
Divadlo Archa ve dnech 6. a 7. dubna 2013 uvádí premiéru projektu, který vznikl v rámci rezidence Archa.lab. Autorská inscenace Magdy Stojowske a Terezy Durdilové Boys & Girls přináší nový pohled na otázku vztahu nejmladší a nejstarší generace. Setkává se v ní skupina dětí ve školním věku se skupinou seniorů, jejichž paměť sahá do časů první republiky.

V inscenaci Boys & Girls jde o setkání dvou pólů lidského života - dětství a stáří, zosobněných desetičlennou skupinou dětí a seniorů. Projektu se zúčastní dvě ženy (účetní, rentgenová laborantka) a dva muži (výpravčí a fyzik), jejichž věk je sedmdesát a více let. Všichni tito účastníci patří mezi aktivní osobnosti, i přesto, že dva z nich trpí Parkinsonovou chorobou. Protipól tvoří šest dětí ve věku od 8 do 11 let.

„Prostřednictvím formy dokumentárního divadla vycházíme z jejich životních příběhů i fantazie. Zajímá nás zejména projekce představ dětí a seniorů do různých životních období – jejich setkání v obrazech, které mísí vzpomínku s představou anebo snem o budoucnosti. Jsou dětství a stáří dva fenomény, které při vzájemném střetu vypovídají o absurditách života?,“ říká o inscenaci režisérka Magda Stojowska.

Důležitými tématy dlouhodobého projektu, jehož výsledným tvarem je inscenace Boys & Girls jsou stáří a dětství jako osobní zkušenosti individualit, ale také pohled na systém výchovy, který je mezigeneračním bitevním polem. Tento systém, který se předává z generace na generaci, v sobě obsahuje různé modely společenského chování, módních trendů a způsobů výchovy. Z odstupu se však jeví jako autoritativní a obtížně narušitelný koncept formování jedince a společnosti. Tvůrčí tým pracuje s účinkujícími jako „experty“ s tím, co aktéry zajímá, o čem přemýšlejí, co povzbuzuje jejich fantazii, ale také hledají to, co je spojuje. Děti si představují svoji budoucnost, senioři se naopak navrací k minulosti anebo komentují svůj život tady a teď. Z těchto představ vzniká mozaika pohledů „expertů“ na sebe sama, v nichž je důležitou otázkou spokojenost se svým vlastním životem. Jsou naše tužby pro nás skutečně těmi nejlepšími? A jsou to skutečně naše tužby?

Pro tvůrce byla inspirací i práce evropských divadelních skupin jako např. Rimini Protokoll, She She Pop a Gob Squad.

„Máme dojem, že dokumentární divadlo je v České Republice ještě málo probádaným a známým terénem, přestože umožňuje aktivizovat sociální skupiny, rozpoutávat diskuse nad různými sociologickými problémy a jevy,“ doplňuje Stojowska.

Ondřej Hrab k inscenaci říká: „Divadlo Archa se věnuje dokumentárnímu divadlu soustavně více než deset let. Ať už tak činí vlastními inscenacemi nebo tím, že zve do Prahy představení nejlepších evropských tvůrců tohoto směru. Chápeme tento typ divadelní tvorby jako prostředek k vyjádření autentických otázek současné společnosti. Není vůbec lehké v českém konzervativním divadelním prostředí takové principy tvorby prosadit. Proto nás těší, že nastupující generace divadelních tvůrců se dokumentárnímu divadlu stále více věnuje. V loni jsme vyhlásili v rámci Archa.lab krátké rezidentury pro mladé umělce zabývající se dokumentárním divadlem. Po prezentaci šesti projektů formou „work in progres“ jsme vybrali Magdu Stojowskou a Terezu Durdilovou a nabídli jim dlouhodobou rezidenci. S výsledky jejich práce v Arše se právě teď máte možnost seznámit.“

účinkují: Eva Kotulová, Antonie Hradilková, Anna Klusáková, Vincent Klusák, Jan Pospíšil, Hana Rostová, Mikuláš Smolen, Lara Stoilov, Ester Střihavková, Karel Závěta
režie: Magda Stojowska
režijní spolupráce, scéna: Tereza Durdilová
choreografie: Tereza Ondrová
hudba: Johana Švarcová, Filip Míšek
dramaturgická spolupráce: Jan Horák
videotechnická spolupráce: Zdeněk Durdil
produkce: Michal Somoš
asistent produkce: Jan Tyl

.......
Archa.lab je program divadla Archa, který se zabývá principy moderního divadla. Laboratoř divadla Archa založili v roce 2003 Ondřej Hrab a Jana Svobodová z potřeby vytvořit prostor pro mladé tvůrce, zejména absolventy vysokých uměleckých škol. Prostor pro svobodnou tvorbu získali v průběhu deseti let v rámci residenčního programu například tvůrčí dvojice Skutr, choreografický tandem VerTeDance, čelní představitel české beatboxové scény Jaro Cossiga nebo umělecký vedoucí skupiny La Putyka Rostislav Novák. Tvůrčí tým Magda Stojowska a Tereza Durdilová jsou novými rezidenty pro rok 2012/13.
Divadlo Archa je jediným divadlem na území České republiky, které poskytuje mladým tvůrcům prostor a finanční podporu pro start jejich svobodného uměleckého vývoje.
Uměleckou vedoucí Archa.lab je Jana Svobodová.

Vstupenky za 150/90 Kč jsou v předprodeji v pokladně Divadla Archa a on-line.


zdroj zprávy: Pavlína Svatoňová (Divadlo Archa)