Zpráva

Do D21 míří nová pohádka – Kubula a Kuba Kubikula
vydáno: 28.1.2021
Pražské Divadlo D21 neúnavně pokračuje v tvorbě. Na leden proto připravilo další novinku, tentokrát pro děti. Půvabná pohádka Vladislava Vančury – Kubula a Kuba Kubikula – ožije na jevišti D21 vlastně už podruhé. Adaptace a režie se tentokrát ujala Kristýna Čepková.

Režisérka Čepková vysvětluje, proč se D21 rozhodlo pohádku nazkoušet úplně nanovo: „Tuto krásnou pohádku uvedlo Divadlo D21 už v roce 2006 v dramatizaci a režii Václava Martince. Protože tato verze je i přes svou vysokou kvalitu v lecčems neopakovatelná, rozhodli jsme se vytvořit něco nového, ale v detailu na původní inscenaci rádi zavzpomínáme…“

Mottem nového nastudování známé pohádky se stala jedna z replik strašidla Barbuchy: „To nejde, někoho si vymyslit a potom se o něho nestarat…!“ Inscenace v sobě nese nejen nezaměnitelný Vančurův jazyk, ale také téma přátelství a magickou sílu dětské fantazie, která nezná hranice.

Obsazení známé pohádky zůstalo částečně stejné jako před čtrnácti lety. V roli medvědáře Kuby Kubikuly se diváci opět mohou těšit na Petra Pochopa, jeho medvěda Kubulu zahraje Hana Mathauserová a strašidlo Barbucha bude i tentokrát Lukáš Šolc v alternaci s Hasanem Zahirovićem. O muzikantku, Lízinku a další role se postará Stela Chmelová.

Od ledna 2021 budou mít tedy diváci možnost vypravit se ve společnosti herců Divadla D21 opět do „časů ušatých čepic“! Chvíli, kdy nám bude povoleno si tuto možnost vzájemně užít, už celý tým netrpělivě vyhlíží.
Inscenace je ideální pro diváky od 3 do 8 let (ale třeba i do 108 let :-).

Informace o inscenaci:
Kubula a Kuba Kubikula
Autor: Vladislav Vančura
Hrají: Hana Mathauserová, Stela Chmelová, Petr Pochop a Lukáš Šolc nebo Hasan Zahirović
Adaptace a režie: Kristýna Čepková
Scéna a kostýmy: Pavla Hovorková
Hudební spolupráce: Zdeněk Dočekal
Premiéra bez diváků: 24. ledna 2021
Veřejná premiéra: ???


Anotace:
Medvědář Kuba Kubikula už zase chodí po světě se svým medvědem Kubulou a ten je stejný hajdalák a mlsoun, jak ho všichni známe! Kuba už si s ním opravdu neví rady, tak si vymyslí medvědí strašidlo Barbuchu, aby mu pomohlo Kubulu zkrotit. Jenže pak se to celé trochu zamotá a naši přátelé budou možná potřebovat pomoc diváků…
Staronové zpracování staré dobré pohádky z „časů ušatých čepic“, která je oslavou fantazie, bohatství českého jazyka i nerozlučného přátelství.

„Takhle se nevyplácí vypravovat pohádky! Cožpak vypravovat, ale věřit jim. Kdyby nebyl Kubula takový hlupáček, zajisté by Barbucha nemohl brát Kubovy nesmysly vážně a nebyl by vůbec přišel na svět. Co teď s ním? Kubula i Kuba Kubikula jsou na to hloupí. Snad jim někdo pomůže…“


zdroj zprávy: Karolína Stellová