Zpráva

Dramatizace slavného románu na jevišti Divadla Tramtarie
vydáno: 12.3.2019
Divadlo Tramtarie uvede po pohádce O popleteném kouzelníkovi a autorské komedii Prostři mě! třetí premiéru sezony 2018/2019, kterou je divadelní adaptace klasického románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce. Autorem adaptace a zároveň režisérem je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. V hlavních rolích se představí Barbora Šebestíková a Miroslav Černý. Premiéry se uskuteční 14. a 15. března.

Kontext
Divadelní adaptace významných děl české i světové literatury jsou stěžejní dramaturgicko-režijní linií Divadla Tramtarie. Větrnou hůrkou se také pomyslně završuje trilogie adaptací velkých světových klasických románů, které v posledních sezonách v Tramtarii vznikly. Před dvěma lety byla uvedena ruská Anna Karenina Lva Nikolajeviče Tolstého, v loňské sezoně na ni navázal americký Velký Gatsby Francise Scotta Fitzgeralda a letos přišlo na řadu divadelní zpracování díla z anglické provenience, kterým je klíčový román 19. století Na Větrné hůrce od Emily Brontëové. Zmíněná Anna Karenina stejně jako Velký Gatsby patřily k nejnáročnějším, nejdražším a také nejočekávanějším titulům daných sezon. V případě Větrné hůrky tomu není jinak.

Obsah
Jediný román Emily Brontëové Na Větrné hůrce, který je také znám pod názvem Bouřlivé výšiny, spatřil světlo světa v roce 1847 a svým nekonvenčním pojetím dobra a zla tehdy šokoval celou viktoriánskou Anglii. Hlavním hrdinou dramatického příběhu je Heathcliff, nalezenec, kterého se ujal starý pan Earnshaw, majitel panství zvaného Větrná hůrka. Heathcliff se brzy zamiloval do jeho dcery Kateřiny a právě jejich zničující až destruktivní vztah nadobro poznamenal nejen všechny tehdejší obyvatele Hůrky, ale i jejich další generaci.

Adaptace
Hlavním tématem inscenace je motiv spravedlivé odplaty. Existuje vlastně vůbec? A kdo dokáže určit její správnou míru?
Když Heathcliff náhodou zaslechne rozhovor, při kterém se doslechne, že si Kateřina hodlá vzít jeho soka v lásce Edgara, rozhodne se z Hůrky zmizet. Tramtarijní inscenace začíná ve chvíli, kdy se po třech letech na Větrnou hůrku vrací, aby si vyrovnal účty nejen s Kateřinou, ale se všemi, kdo mu ublížili. Jeho „vyrovnání“ je neobvykle kruté, ale časem se dozvídáme, že veškerá Heathcliffova surovost vychází právě z temné historie rodiny Earnshawů. Kromě strhujícího děje plného nečekaných zvratů a souvislostí stojí inscenace také na prokreslených charakterech hlavních postav, které jsou překvapivé a důsledně nešablonové. Postupné odkrývání jejich rozporností znemožňuje tradiční dělení postav na kladné a záporné, což je stěžejní princip jak literární předlohy, tak divadelní inscenace.

Inscenace
Žánr inscenace bychom mohli označit jako romantické drama, neboť neobvykle silné pouto mezi Kateřinou a Heathcliffem je hybatelem veškerého dění a spouštěcím momentem všech tragických následků. Inscenace jako taková je ale jistě vícežánrová. Objevují se v ní i postupy a principy psychologického dramatu či hororu. Cílem inscenačního týmu bylo vytvořit moderní inscenaci, která diváky strhne, dojme i pobaví.

Tvůrčí tým
Režisérem inscenace a zároveň autorem adaptace je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. Dramaturgem je v Tramtarii poprvé hostující Martin Fahrner, jinak dramaturg šumperského divadla. Autorkou scény a kostýmů je domácí výtvarnice Adéla Szturc (Anna Karenina, Stařec a moře). Rovněž autor scénické hudby Martin Peřina je v Tramtarii tradičním spolupracovníkem a tentokrát si k sobě přizval talentovanou mladou zpěvačku Hanu Kennigovou. Větrná hůrka je pochopitelně výraznou příležitostí pro představitele ústředních postav. V roli Heathcliffa se představí Miroslav Černý a roli jeho osudové ženy Kateřiny ztvární Barbora Šebestíková.

Režie: Vladislav Kracík
Dramaturgie: Martin Farhner
Scéna a kostýmy: Adéla Szturc
Hudba: Martin Peřina
Zpěv: Hana Kenningová
Sound design/zvuk: Rikki Beran
Light design/světla: Daniel Bodlák
Pohybová spolupráce: Eliška Holčapková
Choreografie bojových scén: Daniel Bodlák
Technická spolupráce a realizace scény: Jiří Krliš, Petr Novotný, Richard Andrýsek, Jakub Slezák a Romana Vopičková
Plakát a grafika: Markéta Rosendorfová
Hrají
Kateřina Earnshawová, Kateřina Lintonová: Barbora Šebestíková
Heathcliff: Miroslav Černý
Nelly Deanová: Tereza Toth Čápová
Isabella Lintonová, přízrak Kateřiny: Dominika Hrazdílková
Hindley Earnshaw, Hareton Earnshaw: Vít Pištěcký
Edgar Linton, Linton Heathcliff: Václav Stojan
Přízrak pana Earnshawa: Marek Zahradníček


Slovo režiséra
„Větrná hůrka má strhující příběh, výjimečné charaktery i nečekané příběhové zvraty. Je to asi nejtemnější lovestory, na kterou jsem kdy narazil. Spousta velkých příběhů končí láskou. Tenhle láskou začíná a co se děje potom, je jenom jedna velká destrukce všeho a všech, nikoho nevyjímaje. A to vše ve jménu lásky a spravedlivé odplaty. Samotný román i naše inscenace má parametry takového malého hororu. A tenhle horor dříme v každém z nás, v jakékoliv době.“

Premiéra: 14. a 15. 3. 2019 v 19:00 v Divadle Tramatarie Olomouc

zdroj zprávy: Petra Němečková