Zpráva

Sedmnácté VyšeHrátky zahajují předprodej
vydáno: 18.6.2020
Festival pro děti a jejich rodiče s názvem VyšeHrátky se letos na pražském Vyšehradě uskuteční už posedmnácté - konkrétně v termínu od 31. srpna do 6. září. Nabídne tradičně divadelní představení pořádajícího Studia Damúza, dále koncerty dětských kapel Bombarďák a Nedloubej se v nose nebo workshopy, výtvarné dílny a interaktivní hřiště.

Tradiční festivalový víkend, na který jsou návštěvníci festivalu zvyklí z předchozích let, tentokrát doplní i program ve všední dny. Odpoledne budou patřit malým školákům, pro které se chystají představení, výtvarné, herecké i pohybové workshopy a koncerty po skončení vyučování. Ve vybraných dnech bude součástí festivalové nabídky i dopolední program pro batolata, také v podobě workshopů a pohádek.

Hlavním tahákem letošních VyšeHrátek je koncert kapely Bombarďák, ve složení Jiří Jelínek, Michal Dalecký a Filip Nebřenský / Matěj Pospíšil, kteří se na festival vrací po čtyřech letech. Druhým hudebním vystoupením festivalového týdne bude vrchol sobotního programu v podobě koncertu kapely Nedloubej se v nose z mosteckého Divadla rozmanitostí.

Z repertoáru pořádajícího Studia Damúza se v programu objeví oblíbené pohádky Bajaja, Superkluk nebo Turnaj krále Karla. Chybět nebudou ani tradiční pohádkové příběhy v osobitém podání - Perníková chaloupka, Otestánek nebo Z tajného deníku Smolíčka Pé. V neposlední řadě proběhne v rámci festivalu premiéra inscenace pro děti od 2 let s názvem Řeka.

Sedmnáctý ročník VyšeHrátek připomíná 600. výročí Bitvy pod Vyšehradem - a to především ve formě divadelní bojovky pro školy nazvané Cesta do středověku, která letos vzniká v koprodukci s uměleckým souborem Tabula Rasa. Ochutnávku z ní ale budou moci zažít všichni návštěvníci - několik stanovišť bude na Vyšehradě k dispozici v rámci interaktivního hřiště společně s dalšími objekty a atrakcemi.

„Vždy se snažíme o co největší programovou pestrost a nejinak tomu bude i v letošním roce. Na festivalu si přijdou na své děti všech věkových kategorií - od nejmenších batolat až po větší školáky. Pro přehlednost uvádíme na webu i v nákupním online formuláři odhadované věkové doporučení, aby si diváci mohli vybrat program, který je pro jejich děti nejvhodnější,“ doplňuje obecné informace ředitelka festivalu Sára Pospíšilová.

Kompletní program najdete na www.vysehratky.cz, předprodej běží už nyní v síti GoOut.

Festival VyšeHrátky 2020 se koná od 31. srpna do 6. září v prostorách Královské akropole na pražském Vyšehradě. Vstupenky na placenou část programu je možné zakoupit online na www.goout.cz, případně v kamenných prodejnách sítě GoOut. Během festivalového týdne bude pokladna otevřena také ve festivalovém areálu. Více informací naleznete na www.vysehratky.cz.

O festivalu VyšeHrátky
Festival VyšeHrátky pořádá od roku 2004 vždy na začátku září Studio DAMÚZA o.p.s. ve spolupráci s NKP Vyšehrad. VyšeHrátky jsou interaktivní festival se zaměřením na loutkové a autorské divadlo a hravě vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost, odehrávající se na Královské a knížecí akropoli Vyšehradu. Program se zaměřuje především na skupinu rodičů, kteří chtějí aktivně trávit volný čas se svými dětmi a na školní kolektivy. Snaží se tvořit alternativu ke konzumním akcím s „pouťovým“ programem. Projekt po celou dobu své existence stojí na principu propojování umění, hry a vzdělávání. Hlavní důraz je kladen na podněcování fantazijního a tvůrčího pohledu na svět, aktivní přístup diváka-partnera, zprostředkování mezigeneračního rozhovoru a podporu tvorby studentů uměleckých vysokých škol.

Festival vzniká za podpory Ministerstva kultury ČR, Hlavního města Prahy, Státního fondu kultury a Městské části Praha 2.


FB událost: bit.ly/VSH2020

www.vysehratky.cz / www.fb.com/vysehratky / www.instagram.com/vysehratky

zdroj zprávy: Daniel Brátka

Další zprávy