Zpráva

Souboj elektrických titánů
vydáno: 13.10.2018
V rámci oslav 100 let od založení československé republiky odehraje 3. listopadu Divadlo AHA! pohádku Elektrický Emil, která dětem přibližuje život jedné z nejvýznamnějších českých prvorepublikových osobností.

Jestliže měla mladá Československá republika svého Edisona ve Františku Křižíkovi, pak by se slušelo, aby i slavný český vynálezce měl svého velkého soka, kterého jeho americký protějšek našel v Nikolu Teslovi. Jeho jméno zná prakticky každý. Emila Kolbena však většina z nás vnímá spíš jen jako úspěšného továrníka. Jeho pestré životní osudy by však vydaly na román, nebo na...divadelní hru.

Elektrický Emil (foto: archiv Divadla Gong)
Elektrický Emil (foto: archiv Divadla Gong)


Divácká popularita divadelních her je jedna věc, ale napadlo vás někdy, jakou hru ze svého repertoáru mají nejraději herci vašich oblíbených souborů? V případě Divadla AHA! se u členů ansámblu těší velké oblibě právě Elektrický Emil. Je totiž jednou z těch nemnoha her, u kterých se okolnosti od začátku sejdou přesně tak, jak mají, a jednotlivé součásti představení do sebe dokonale zapadají. Přitom původní idea přiblížit dětem z druhého stupně základních škol jednu z nejzásadnějších osobností vysočanské historie Emila Kolbena nemohla v tvůrcích vzbuzovat přehnané naděje na úspěch. Na rozdíl od svého mentora, vědeckého souputníka a nakonec i rivala Křižíka se Kolben nevěnoval častému deklamování svého vlastenectví, ale spíše se soustředil na práci a byznys. V konečném důsledku pozitivně ovlivnil životy Čechů daleko víc než Křižík, v popularitě se mu však nemohl rovnat. Čím hlouběji se však režisér a scénárista Janek Lesák do Kolbenova životopisu nořil, tím víc mu bylo jasné, že v rukách drží mimořádně zajímavý materiál pro stavbu hry. Kolbenova dobrodružná cesta do světa nových možností, setkání s největšími mysliteli své doby, jeho láskou motivovaný návrat do Čech a následné soupeření se svým někdejším učitelem Křižíkem a triumf v legendárním sporu o využití stejnosměrného a střídavého proudu – co víc si může dramatik přát? Snad jen zajímavé kostýmy, podmanivou scénu a sehrané herce (Miloš Mazal, Radovan Klučka, Kateřina Jačková), kteří jeho vizi promění ve skutečnost. U všech těchto položek si mohl Lesák zaškrtnout políčko splněno a bez jakýchkoli omezení tak vyprávět Kolbenův příběh, jak mu ho diktovala vlastní fantazie. Do popředí se v něm její zásluhou dostala romantická linka. Zatímco ve skutečném životě se Kolben vrátil do Čech, aby udělal radost své ženě Malvíně, která dlouhý pobyt v zahraničí těžce snášela, v divadelní hře se pokouší splnit jiné Malvínino velké přání. Vyzrazovat zápletku zajisté netřeba.

Velkým pozitivem Elektrického Emila je skutečnost, že je určen dětem od 9 let. Žáci druhých stupňů základních škol totiž patří do věkové skupiny, pro kterou se většina divadel bojí hry připravovat. Navzdory všeobecně převládajícímu dojmu, že puberťáky to do divadelních hledišť moc netáhne, se Divadlo AHA! rozhodlo do tohoto rizika jít. Není divu, že je Emil jeho ansámblem tolik oblíben. Komunikace s teenagery přeci jen skýtá více prostoru pro vyjádření než zjednodušené verze klasických pohádek pro nejmenší.

Mimořádnou možnost vidět toto představení máte v sobotu 3. 11. od 15 hodin v Divadle Gong. Spolu se svými dětmi se dozvíte zábavnou formou něco víc o muži, který zásadně ovlivnil životy několika generací Čechoslováků. Všichni majitelé platné vstupenky mají navíc zdarma vstup na doprovodnou kreativní dílnu, která začíná v Gongu již ve 13.30.

zdroj zprávy: Kristýna Pavlatová