Zpráva

Další uvedení komorního muzikálu Thrill Me
vydáno: 2.11.2015
Po úspěšných premiérových představeních čeká původní americký muzikál Thrill Me - Spalující vášeň další uvedení nejen v Praze, ale i v mimopražských divadlech. Režisérem prvního nastudování muzikálu v ČR je Lumír Olšovský. Mimo pražské scény (Divadlo U22, Divadelní ateliér) mohou diváci během listopadu a prosince zhlédnout muzikál v Ústí nad Labem (Severočeské divadlo), Jihlavě (Divadlo DIOD), Olomouci (Divadlo na Šantovce), Ostravě (Divadlo Stará Aréna), Brně (Divadlo na Orlí), Zlíně (Městské divadlo - Studio Z) a Plzni (Nové divadlo - malá scéna). Zajímavým bude i jeho uvedení v nově zrekonstruovaném divadle na zámku ve Valticích.

Úspěšný muzikál Stephena Dolginoffa Thrill Me - Spalující vášeň měl českou premiéru 1. října 2015 na Divadelní lodi Tajemství. Jde o autorovo nejznámější dílo, za nějž byl nominován na prestižní cenu Drama Desk Award. Poprvé byl muzikál uveden v New Yorku v roce 2003. Muzikál se dočkal řady provedení a ocenění po celém světě: kromě amerických a evropských měst byl uveden také v Jižní Koreji nebo Japonsku. Českou verzi muzikálu v překladu Hany Novákové režíroval Lumír Olšovský. Producentem inscenace je Divadlo U22.

Lumír Olšovský dokončil režii tohoto muzikálu poté, co získal hlavní cenu Grand Prize na festivalu DIMF v jihokorejském Daegu, s ostravským muzikálem Fantom Londýna.
„Násilí, manipulace, závislost – témata, o kterých se nechce ani mluvit. Ano, můžeme předstírat, že neexistují. Přitom svět je dnes plný hnusných činů. V našem nastudování muzikálu sledujeme jak plíživě se chlapec už na konci dětství stává zločincem. Člověk se přece nenarodí jako vrah!“ uvádí režisér Lumír Olšovský k muzikálu, který je nejen o vášni, touze či překračování hranic.

Hlavní role v muzikálu obsadil zatím ne příliš známými mladými herci Jaroslavem Blažkem a Lukášem Kunzem. K tomu však režisér říká: „Oba však mají velice dobře nakročeno. Navíc pro tento muzikál je výhodou, že hudebně dramatické oddělení Pražské konzervatoře kluky velice dobře připravuje jak po herecké, tak i hudební stránce. Určitě ještě o nich v budoucnosti hodně uslyšíme.“

V hodnocení na divadelním webu i-divadlo.cz jeho redaktor J. Landa k první premiéře muzikálu píše: "Objevem této komorní muzikálové inscenace je pro mě zejména L. Kunz, jenž dokázal adekvátně, v mezích uvěřitelnosti, v postavě Nathana vystihnout zničující touhu po lásce přecházející v naprosto iracionální vášeň, kvůli níž je schopen podniknout i takové věci, které zároveň odsuzuje. V roli Richarda se přesvědčivě pohybuje i J. Blažek, i když v jistém ohledu (zejména díky samotné předloze) vychází tato postava přece jen trochu schematičtěji. L. Olšovský spolu se zmiňovanými herci vytvořil emocemi napěchovanou inscenaci, díky čemuž lze oběma mladíkům odpustit i občasné intonační nepřesnosti." (70 %)

O tom, že stojí za to muzikál zhlédnout svědčí i hodnocení mladého kritika P. Krátkého hned po druhé premiéře: "Oba hlavní představitelé přesvědčují svoji autentičností a brilantním hereckým výkonem. Věříte jim. Když vás Richard zve k projížďce autem víte, že byste s ním i jeli. Když Nathan telefonuje, tak si můžete připadat, že telefonuje s vámi. Ač je sám o sobě příběh ponurý, za chvíli vám začnou hlavou probíhat melodie tohoto komorního muzikálu pro dva herce a klavír. Zaujala i scéna, která je neotřelá, nadčasová a překvapivé svícení dokázalo odlišit doby, v kterých příběh probíhá. Velice nápaditě byly vyřešeny i skutky, které hlavní představitelé provádějí. Smeknout poklonu je třeba před složitými duety. Je na nich vidět prožití situací hlavními aktéry, kteří jsou po celou dobu 85 minut na jevišti. Ocenit je nutné i klavíristu, který hraje a cítí s herci. Je otázkou zda v ději na scéně není příliš mnoho přestaveb, které ač nejsou náročné, přeci jen Richarda hodně zaměstnávají. Ale i přes to jste vtaženi do děje a až do konce čekáte, jak příběh skončí. Tento komorní muzikál si jistě s přibývajícím počtem představení ještě více sedne, ale již dnes je vidět novátorská dramaturgie příběhu a výborná práce režiséra s herci. Je to úplně jiný muzikál, než který v českých končinách můžete potkat." (90 %)

Po premiérových představeních se režisér muzikálu Lumír Olšovský setkal i s autorem muzikálu Stephenem Dolginoffem. K tomu Lumír Olšovský uvádí: „Stephen měl k dispozici záznam našeho představení. O tom, že se mu představení líbí svědčí i jeho reakce na Facebooku. Navíc ocenil naše trochu více netradiční pojetí, kdy jsme na rozdíl od scénáře zapojili do děje i klavíristu.“
Ač název muzikálu navozuje témata, která v někom mohou vyvolat pochybnost, reakce diváků dosavadních představení svědčí o tom, že je dobré si nenechat toto představení ujít. Vyzdvihnout je třeba i práci scénografky Fortuny Hernández, kostýmní výtvarnice Lenky Kristiánové nebo hudební nastudování Svatoplukem Kůrkou.

Přehled nejbližších představení:
  4. 11. 2015 od 10 hodin v Praze, Divadlo U22
  5. 11. 2015 od 19,30 hodin v Praze, Divadlo U22
12. 11. 2015 od 19 hodin v Ústí nad Labem, Severočeské divadlo
20. 11. 2015 od 19,30 hodin v Jihlavě, Divadlo DIOD
  2. 12. 2015 od 10 hodin v Praze, Divadelní ateliér
  3. 12. 2015 od 10 hodin v Praze, Divadelní ateliér
  3. 12. 2015 od 19,30 hodin v Praze, Divadelní ateliér
  6. 12. 2015 od 19 hodin v Plzni, Malá scéna DJKT
  8. 12. 2015 od 19,30 hodin v Praze, Divadlo U22
  9. 12. 2015 od 19 hodin v Olomouci, Divadlo na Šantovce
11. 12. 2015 od 19 hodin ve Zlíně, Studio Z, MDZ
12. 12. 2015 od 19 hodin ve Valticích, Zámecké barokní divadlo
13. 12. 2015 od 19,30 hodin v Ostravě, Divadlo Stará Aréna
19. 12. 2015 od 19 hodin v Brně, Divadlo na Orlí

Další informace naleznete na www.thrillme.cz, nebo na webových stránkách příslušných divadel. Vstupné dle jednotlivých divadel.

zdroj zprávy: Roman Urbanec