Zpráva

Dekkadancers uvedou svoji první stand-up comedy. Bude říznutá tancem a kresbou aktů
vydáno: 19.5.2021
Dlouho chystaná premiéra Muže z Malty, nového projektu taneční skupiny Dekkadancers s jediným interpretem na scéně, je tady! Premiéra se uskuteční 30. května v Azylu78, šapitó Jatek78 na Výstavišti Praha. Autorská inscenace Štěpána Pechara je na programu pouze po dva večery. Následné reprízy se uskuteční až na konci září na Jatkách78. Těšit se můžete na imitaci stylu stand-up comedy doplněného o tanec a kresbu.

Muž z Malty je slovní hříčkou i osobním příběhem Štěpána Pechara z Dekkadancers, který v představení nejen účinkuje, ale současně jej režíruje a vytváří pro něj osobitou choreografii. Štěpán Pechar se narodil na Maltě, od roku 2005 žije v Praze. Název inscenace odkazuje k jeho rodišti. Pro ty, kteří tento fakt neznají, pak může evokovat zrození muže, uplácaného z malty. Středobodem představení jsou osobní vzpomínky Štěpána–puberťáka, který rozjíždí kšeft s kreslením aktů. Jako dospělý pak radí ženám, jak zkrotit alfa samce.

Přestože humor k tvorbě Dekkadancers neodmyslitelně patří, Muž z Malty je prvním představením z dílny souboru, které žánrově sahá k formátu stand-up comedy. Současně se také jedná o první projekt, v němž na scéně vystoupí jediný účinkující. Cílem inscenace je ukázat, jak daleko jsme ochotni zajít ve jménu zábavy:

„Kvalitní humor je často opřený o životní témata, jako jsou smrt, násilí, náboženství, sex, vztahy či láska. Tato témata v lidech vzbuzují určitou tenzi. To pak dělá perfektní půdu pro humor. Pevně věřím, že se správným načasováním a dobrým odhadem té správně půdy, si můžeme v životě dělat srandu úplně ze všeho. Musí z toho ale být cítit nadsázka. Pokud máte pocit, že na konci vtipu musíte říct – DĚLÁM SI SRANDU, tak je to špatný vtip a neříkejte ho,“ dodává Štěpán Pechar.

Na projektu se podílejí také další kmenoví členové souboru Dekkadancers. Asistentem režie a autorem výpravy je Pavel Knolle, tanečník, kostýmní výtvarník, scenárista a režisér, známý ze svého působení ve vedení Laterny magiky. Asistentem choreografie je Ondřej Vinklát, bývalý sólista Baletu Národního divadla a držitel Ceny Thálie. Fotografie k představení pořídil zakládající člen Dekkadancers Pavel Hejný.

Původně byla premiéra plánována na prkna Jatek78, domovské scény souboru. Kvůli kovidu se však Muž z Malty dočká premiéry v prostředí velkého cirkusového stanu s kapacitou až 500 diváků. „Za 12 let fungování souboru jsme hráli snad v každém myslitelném prostoru, ale v šapitó zatím ne. A moc se na to těším! Scéna obklopená ze 180 stupňů diváky přináší jak úskalí, tak i nové možnosti, jak prezentovat divadlo. Museli jsme opravdu začít přemýšlet novým způsobem, aby si každý z diváků přišel na své. Tomu odpovídá jak choreografie, tak výprava představení,“ uzavírá Štěpán Pechar.

Dekkadancers: Muž z Malty
Premiéra 30. května 2021, 19.30, Azyl78 (repríza 31. května)


Štěpán Pechar (1987, Malta)
Umělecký a výkonný ředitel Dekkadancers, choreograf a tanečník. Po ukončení vyššího odborného studia na ostrově Gozo se v roce 2005 přestěhoval do Prahy, aby zde zahájil svou taneční kariéru. V roce 2010 absolvoval Taneční konzervatoř hl. m. Prahy. Po studiích po dvě sezóny spolupracoval s mladým tanečním souborem Bohemia Balet, kde také začal experimentovat v oblasti choreografie. Od roku 2011 se stal členem Laterny magiky a současně spolupracoval se 420PEOPLE. V letech 2011–2012 byl také členem Pražského komorního baletu. V roce 2013 spolupracoval s Lenkou Vagnerovou & Company. V roce 2015 přijal nabídku angažmá do Baletu Národního divadla. Na scéně ztvárnil různorodé role v choreografiích tvůrců jako jsou Jiří Kylián, Ohad Naharin, Alexander Ekman, Václav Kuneš, Petr Zuska a další.

Dekkadancers
Dekkadancers jsou otevřená projektová taneční skupina a produkční společnost. Skupina byla založena v roce 2009 tehdejšími tanečníky a choreografy Baletu ND, Viktorem Konvalinkou a Tomášem Rychetským, a fotografem Pavlem Hejným. Od roku 2015 ve vedení stojí tzv. druhá generace Dekkadancers – Štěpán Pechar, Ondřej Vinklát a Marek Svobodník. V roce 2020 se k souboru vrátil také zakládající člen Dekkadancers Viktor Konvalinka, který dlouhodobě působil ve Švédsku. Dekkadancers mají na svém kontě řadu produkcí a představení napříč žánry – od celovečerních tanečních inscenací pro soubory kamenných divadel, až po rozmanité projekty, jako jsou módní přehlídky, hudební videa, koncerty. Specifickým rysem Dekkadancers se stalo propojování a kooperace uměleckých disciplín, jako například tance, hudební kompozice, zpěvu, DJingu, akrobacie či výtvarného umění. Mezi úspěšná představení souboru patří Poslední večeře, Dekka pod dekou, Faunovo odpoledne, Návštěvníci či A.I.

.