Zpráva

Divadlo D21 chystá novou vánoční inscenaci
vydáno: 22.11.2021
Po šesti letech uvede Divadlo D21 nový vánoční titul pro celou rodinu. Bude jím nastudování poetického textu Jana Antonína Pitínského BETLÉM aneb Komedie o narození v režii uměleckého šéfe Jakuba Šmída. V Divadle D21 se rozhodli podívat se na text hravě a z trochu jiného úhlu pohledu. Interpretace je podmíněna i tím, že celý zástup postav i postaviček, které se vydají na cestu do Betléma odehrají pouze čtyři herci a jeden hudebník.

Dosud posledním adventním titulem této komorní pražské scény byla Dickensova Vánoční koleda v režii Věry Herajtové, která měla v D21 premiéru před šesti lety. Divácky úspěšná inscenace se postupem času tzv. „vyhrála“, a tak nastal čas sáhnout po novém titulu, který by diváky potěšil v předvánočním období. Dramaturgie sáhla právě po nevšedním textu J. A. Pitínského, a to i v rámci tématu letošní sezóny, která nese podtitul „Infuze POEzie“. Tou BETLÉM oplývá v míře vrchovaté, ostatně režisér Jakub Šmíd nazývá Pitínského „básníkem českého divadla“.

Text vznikl koncem 80. let, původně pro Dětské studio Divadla na provázku. Na jednu stranu se jedná o tradiční vánoční hru evokující lidové divadlo, má ale svébytný básnický jazyk, pro autora typický. Nedílnou součástí celku jsou české, moravské i světové koledy v živém provedení hrané na několik hudebních nástrojů. Hudební nastudování má na starost Zdeněk Dočekal, který v inscenaci také účinkuje. Pannu Marii hraje Stela Chmelová, Josefa Petr Pochop v alternaci se Samuelem Neduhou, jako Archanděla diváci uvidí Marka Zemana a Ďábla hraje Hana Mathauserová. Všichni pak ztělesňují i další postavy „nejslavnějšího příběhu všech dob“, tedy příběhu božího narození.

Scénu a kostýmy vytvořila Petra Krčmářová, která s D21 spolupracuje pravidelně. Dramaturgicky je pod inscenací podepsána Kristýna Čepková, která dodává: „BETLÉM by měl být takovým dárkem pro diváky i pro nás, posilujícím lékem v této nelehké době i připomenutím toho, na čem skutečně záleží a že stále existují hodnoty jako láska, víra a lidskost. No a v neposlední řadě poezie a humor! Diváci od nás dostanou zpěvníčky a budou si moci zazpívat koledy společně s herci, což – jak doufáme – přispěje ke sváteční atmosféře.“

Premiéra BETLÉMU se uskuteční 28. listopadu, tedy na první adventní neděli od 16:00 a hrát se bude až do Vánoc jako dopolední představení pro školní publikum i odpolední rodinné představení pro všechny generace. Divadlo má v plánu reprízovat BETLÉM pouze v období kolem Vánoc, bude se tedy jednat o exkluzivní titul.

Jan Antonín Pitínský
BETLÉM aneb Komedie o narození

Hrají: Stela Chmelová, Hana Mathauserová, Marek Zeman,
Petr Pochop / Samuel Neduha, Zdeněk Dočekal j.h.
Režie: Jakub Šmíd, Dramaturgie: Kristýna Čepková, Výprava: Petra
Krčmářová, Hudební nastudování: Zdeněk Dočekal
Premiéra: 28. listopadu 2021
Reprízy: 12.12. od 18:00, 19.12. od 16:00 a 22.12. od 18:00.
Věkové doporučení: od 6 let

.