Zpráva

Divadlo Husa na provázku uvede nejnovější hru z pera dramatika Milana Uhdeho
vydáno: 7.3.2019
V pátek 8. března uvede brněnské Divadlo Husa na provázku nejnovější hru Milana Uhdeho v režii Juraje Nvoty. Inscenace ponese název Mariina volba a podle tvůrců půjde o současnou variaci na známý evangelijní příběh pro diváky všech generací. V titulní roli se mohou diváci navíc těšit na herečku Simonu Zmrzlou, v současné době nominovanou na Českého lva.

Uhdeho Mariina volba je hrou o strachu, ale ještě spíš o naději, lásce a neobyčejné statečnosti. Je psána v krátkých, úsečných rýmovaných verších ve stylu barokních textů. Marie je v ní zobrazena jako odvážná mladá matka, která se musí rozhodnout, zda chce do světa, kterému vládne krutost a strach, přivést syna a nést za to všechny následky.

Inscenátoři lákají nejen na silné a aktuálně vyznívající téma, ale také – a zcela nečekaně – na humor: „Téma je vážné jen zdánlivě. Marii (a vlastně i ostatní postavy) chceme ukázat jako živého člověka, který v životě, stejně jako každý, prožívá vážné i nevážné události. Už z Uhdeho textu je jasné, že Marii nevykresluje jako svatou a dokonalou, ale jako normální i pochybující ženu. Není to evangelium, spíš živý apokryfní příběh. A tam je humor dovolen,“ přibližuje hru dramaturgyně inscenace Eva Petláková.

Zcela zásadní složkou inscenace je hudba oblíbeného brněnského skladatele a pedagoga Miloše Štědroně, který s Milanem Uhdem již léta tvoří známé „duo“. Snad právě proto označuje sám režisér Juraj Nvota svou inscenaci za „hudební divadlo“.

Mariina volba přitom zdaleka není určena jen lidem, v jejichž životě hraje víra podstatnou roli: „Naša inscenácia nechce rozdeľovať, ale spájať. Viera je každého intímna vec. Veď, koniec koncov, sa nedelíme na veriacich a neveriacich, ale na tých, ktorí chcú veriť v lásku, pravdu, spravodlivosť, mravnosť Desatora a tých, ktorí nechcú, ktorým v živote prekáža,“ říká Nvota.

Autora Mariiny volby dramatika Milana Uhdeho i hudebního skladatele Miloše Štědroně přitom pojí s Divadlem Husa na provázku dlouholetý a velmi osobní vztah. Již vůbec první inscenace Husy na provázku Panta Rhei aneb Dějiny národa českého v kostce, která měla premiéru 15. března 1968, se ostatně zakládala na Uhdeho textech. Legendární se pak stal jejich provázkovský muzikál Balada pro banditu (1975, 2005).
„Vysněná představa, že mé texty budou hrát provázkovští herci, mě věrně provází už padesát let. Jde o herce, kteří skvěle ovládají vančurovské umění ´kouzlit po světě malými oblými věcmi´, totiž o herce-básníky: slovo umějí učinit tělem, jako tomu bylo na počátku všeho divadla,“ líčí dramatik Milan Uhde, pro kterého je možnost vidět další svou hru v podání souboru Divadla Husa na provázku splněným snem.

„Svou roli v dramaturgickém uvažování nad uvedením Mariiny volby sehrálo i to, že sezona 2018/2019 bezprostředně navazovala na jubilejní 50. sezonu. V tomto kontextu se spolupráce s klíčovým autorským duem Uhde/Štědroň přímo nabízela – mimo jiné jako uctění těch, kteří pro divadlo ledacos cenného vykonali, a zároveň jako gesto, že jsme si vědomi vlastních kořenů,“ uzavírá současný ředitel CEDu a dlouholetý dramaturg Provázku Miroslav Oščatka.

Premiéra v pátek 8. března 2019 v 19.00 na Velkém sále DHNP.
Reprízy:
sobota 9. března 2019
čtvrtek 21. března 2019
úterý 16. dubna 2019
středa 17. dubna 2019 v 10.00
čtvrtek 18. dubna 2019 v 17.00


P.S. Během zkoušení Mariiny volby inscenační tým zkonzumoval nejen litry a litry vody, která se s blížící premiérou měnila ve víno, ale také 10 krabiček zeleného čaje, 5 krabiček zažívacích čajů, sud piva, 1 kg hořké čokolády, 100 zákusků – a kapku slivovice.

zdroj zprávy: Alžběta Nagyová