Zpráva

Divadlo loutek se vydává na průzkum podvodního světa
vydáno: 17.10.2022
První premiérou v sezóně 2022/2023 je pohádka, která vezme všechny malé i velké diváky Divadla loutek Ostrava do barevného podmořského světa. Mezi tajuplné živočichy na dně moře se poprvé vydáme v pátek 21. října 2022 v 17 hodin.

Pohádka Ani ryba, ani krab, je určena pro všechny nadšence a milovníky podvodního světa. Potkávají se v ní dva příběhy, které mají jedno společné poselství: že každý někoho potřebuje, ať už je to malý krab, sasanka nebo kluk Filip, který se s tátou potápí. Svět mořských živočichů a lidí se v novém autorském titulu pro malé diváky od 4 let proplétá. Filip si ze svého prvního výletu s tátou přinese ulitu. Krásnou ulitu, kterou na dně moře postrádá hlavní hrdina pohádky, krab Bernard. A ten se musí vydat na strastiplnou cestu za novou ulitou, a čelit nejednomu nebezpečí.
V pohádkovém příběhu z mořského dna uvidí diváci v roli tatínka potápěče herce Ivo Martáka, známého z působení v pořadu České televize Šikulové, a jako jeho syna Filipa Jakuba Georgieva, novou posilu hereckého souboru Divadla loutek. V dalších rolích je doplní Ondřej Beseda, Vladimíra Krakovková, Lenka Macharáčková a Ondřej Vyhlídal, který je další novou posilou souboru Divadla loutek a zároveň se představí v titulní roli kraba Bernarda. Režie inscenace se ujal Pavel Gejguš, dramaturgii má na starosti Tereza Agelová a autorkou výpravy je Vendula Tomšů. Žánrově pestrou hudební složku vytvořil Michal Sedláček.

Tvůrci inscenace Ani ryba, ani krab se nechali inspirovat knihami Svět tichaDech moře slavného oceánografa Jacquese Yvese Cousteaua a vytvořili na alternativní scéně divadla kouzelný podmořský svět. Poetické vyprávění o světě pod mořskou hladinou vedlo režiséra Pavla Gejguše k vytvoření námětu na příběh o krabu poustevníčkovi. Dramaturgyni Terezu Agelovou to pak inspirovalo k sepsání konkrétního příběhu o krabu Bernardovi, který si hledá novou ulitu, a zároveň chlapci, který se potápí pod mořskou hladinu se svým tatínkem zrovna tak, jako to kdysi dělal slavný Cousteau se svým synem.

Přidejte se k Divadlu loutek a pojďte se vydat na společnou cestu. To vše s pořádnou dávkou humoru a neopominutelným odkazem k současnému pop-kulturnímu světu, na který by se nemělo v současných pohádkách zapomínat.

zdroj zprávy: Tereza Zlámalová