Zpráva

Docela velké divadlo vstupuje do své 15. sezony
vydáno: 15.9.2010
Docela velké divadlo Litvínov zahajuje svou už 15. sezonu premiérou pohádkové inscenace Šípková Růženka, kterou připravovalo tři roky. Divadlo tímto titulem, režírovaným uměleckým šéfem, Jurijem Galinem, pokračuje v inscenování klasických uměleckých děl, která přibližuje malým i velkým divákům nejen v České republice. Po představeních Carmen, Labutí jezero, Cesta za Julií, Romeo a Julie, Macbeth, Smrt v opeře a Láska a Smrt, se kterými divadlo objelo téměř celý svět, přišel na řadu pohádkový příběh o princezně zakleté do hlubokého spánku, ze kterého ji může zachránit jen síla větší než zlé kouzlo, a to je láska. Dekorace, kostýmy, loutky, masky a rekvizity byly pořízeny z dotace Evropské unie v rámci projektu CÍL 3 – Sasko – český divadelní podzim.

V současné době má na repertoáru celkem 35 titulů, z toho 15 je určeno dospělým divákům a ostatní dětem a mládeži. Každou sobotu v patnáct hodin uvádí DVD na své litvínovské scéně pohádku pro rodiče s dětmi. Pravidelně hraje také pro dospělé diváky. S inscenacemi Docela velkého divadla se můžete setkávat po celé republice, v Praze v Divadle U Hasičů nebo Divadle Palace.

„Ani tenhle rok nebude jednoduchý, lidé se stále obávají finanční krize a jedna z prvních věcí, které si odepřou bude opět divadlo. Bylo to tak vždycky a my už to pociťujeme druhý rok. Mrzí nás vysvětlení učitelů, že nechodí s dětmi do divadla, neboť rodiče si to nepřejí, protože se domníváme, že dobrý učitel by měl mít tolik argumentů pro jejich přesvědčení, aby před nimi kapitulovali i ti nejhloupější a nejlakomější, kteří patří k největším odpůrcům estetického vzdělávání svých dětí. Není to dobrá cesta, protože dětem, z nichž většina nečte, zbude jen televize a počítač a zkušenosti kamarádů. Škoda, že si rodiče, a bohužel také někteří učitelé, neuvědomují, jak důležité je pro děti setkání se světem umění, které rozvíjí jejich fantazii a odpovídá jim na otázky, na které se jinde odpovědi hledají těžko. Pokud dáme dítěti možnost nahlédnout do jiných světů, než je ten běžný s denodenními starostmi, problémy i požitky, máme šanci, že se mu nebude jako jediná alternativa k "obyčejnému životu" zdát zdánlivě omamný svět drog. Naše divadlo je navíc natolik vstřícné, že jsme schopni dítě z opravdu nemajetné rodiny pustit do divadla i za minimální cenu. Na každé sobotní představení posíláme do litvínovských a okolních škol celkem 150 volných vstupenek pro děti ze sociálně slabých rodin. Na svých divácích jsme nejvíc závislí. Město Litvínov nás v roce 2010 dotuje částkou 600.000,- Kč a Ústecký kraj částkou 100.000,- Kč. Roční náklady na naše divadlo jsou však více než 6 miliónů korun. Zbytek si prostě musíme vydělat. Věříme, že nám naši diváci zůstanou věrní i v  tomhle dalším těžkém roce. Uděláme všechno proto, abychom je nezklamali,“ říká dramaturgyně Docela velkého divadla Jana Galinová a pokračuje: „Žijeme v době, kdy kultura a hlavně umění bojuje o přežití. O přízeň úředníků, sponzorů, mecenášů, ale hlavně diváků. Docela velké divadlo se vydalo v případě Spící krásky - Šípkové Růženky tou těžší cestou. Bez podbízení a laciných efektů nabízí svým malým divákům cestu k opravdovému umění. Čajkovského hudba, jejíž fragmenty mají mnozí nastavené jako zvonění ve svých mobilních telefonech, aniž by o tom věděli, má obrovskou sílu. Pokud se člověk v útlém věku setká s opravdu velkým uměním, bude mít potřebu potkávat se s ním i později. Pokud dáme dítěti možnost poznat tajemný svět imaginace, fantazie, svět, kde se plní přání, a kde dobro vítězí nad zlem, a pokud mu ukážeme, jak nevinně může zlo vypadat, máme šanci, že až se s ním v životě potká, bude vědět, jak se zachovat.“


zdroj zprávy: Docela velké divadlo