Zpráva

Jeviště Divadla v Celetné se promění na golfové hřiště
vydáno: 8.9.2020
Ve čtvrtek 10. září uvede Spolek Kašpar v Divadle v Celetné českou premiéru hry kanadského autora Norma Fostra DÁMSKÁ ČTYŘHRA. Hra se odehrává na golfovém hřišti jehož jamky přirozeně dělí hru na jednotlivé obrazy. Čtyři ženy, osmnáct jamek a green tak nekonečný a zvlněný, že se i nejtvrdším povahám chce brečet...

Jeviště Divadla v Celetné již v minulosti dokázalo, že je schopné se proměnit snad na cokoliv, ať už je to plovárna v Rozmarném létě, zasněžený kopec v Kašparově slávě vánoční nebo kanadské golfové hřiště, kde se potkávají tři kamarádky a kamarádka jejich kamarádky po pohřbu jejich společné kamarádky, aby si na její počest zahrály golf, který chodí hrát každý týden již čtrnáct let (s ohledem na počasí). Řeči se vedou a voda teče... láska, děti, kariéra, životní prohry a zjištění, že každý není tím, kým se zdá být. Opravdu znáte svoji nejlepší kamarádku?

„Skalním příznivcům i letitým pozorovatelům Kašparu se může zdát, že jsme tentokrát sáhli po lehce netradičním titulu, na poměry Kašparu, ale není tomu tak. Dámská čtyřhra je sice na první pohled plnokrevná komedie, ale z této škatulky se vymaňuje svým velkým tematickým přesahem, díky kterému divákům nabídne vedle zábavy i možnost hlubšího zamyšlení nad nepovrchními tématy a donutí je minimálně k revizi, některé možná i k úplnému přehodnocení, vztahů se svými nejbližšími,“ říká o dramaturgické volbě Lenka Bočková, dramaturgyně Spolku Kašpar.

Nejplodnejší kanadský dramatik NORM FOSTER je autorem více než 55 her. Narodil se na svátek svatého Valentýna roku 1949. Dvacet pět let pracoval v rozhlase, kde moderoval ranní show, pak objevil svět divadla. Traduje se, že doprovázel kamaráda na konkurz a vrátil se s hlavní rolí, aniž kdy předtím divadlo navštívil jako divák. Jeho předností jsou především vtipné dialogy, ale hrám nechybí ani vážné okamžiky. Foster bývá často nazýván „kanadským Neilem Simonem“. V Kanadě je Foster tak populární, že si od roku 2016 vysloužil v Ontariu svou vlastní přehlídku Norm Foster Festival, kam soubory z celého světa včetně Austrálie či Evropy přijíždějí předvést výhradně jeho hry.

Premiéra 10. září 2020 v 19:30 v Divadle v Celetné.
Hrají – Ilona Svobodová, Eva Elsnerová, Jitka Nerudová, Monika Zoubková
Překlad - Martin Fahrner. Režie – Jakub Špalek, Barbora Mašková. Výprava – Petra Krčmářová. Hudba – Dan Fikejz. Dramaturgie - Lenka Bočková.
132. premiéra spolku Kašpar

.

Další zprávy