Zpráva

Klicperovo divadlo uvede Strýčka Váňu
vydáno: 23.10.2019
První premiérou, kterou Klicperovo divadlo v Hradci Králové uvede v sezóně 2019/2020 na hlavní scéně, bude jedna z nejhranějších her Antona Pavloviče Čechova Strýček Váňa. Jedna z pětice nejznámějších Čechovových tragikomedií vypráví o rodině, o lásce, o planých nadějích a naivních iluzích, o marných útěcích a marných návratech a úmorném životě na ruském venkově v pozici zkrachovalé šlechty.

Anton Pavlovič Čechov (1860–1904) psal divadelní hry po celý svůj krátký život. Strýček Váňa má svůj původ ve hře Lesní duch, kterou Čechov začal psát se spisovatelem a dramatikem A. S. Suvorinem, ale nakonec ji dopsal sám. Později hru od základu přepracoval a vznikl tak Strýček Váňa – z původních dvaceti čtyř postav zbylo devět, z původní sebevraždy se stal neúspěšný pokus o vraždu, a to vše v tragikomickém hávu. Hra se nejprve hrála v oblastních divadlech, aby velkého úspěchu dosáhla 26. října 1899 v Moskevském uměleckém divadle v režii Konstantina Sergejeviče Stanislavského. Stanislavský tehdy hrál Astrova a Olga Knipperová (budoucí paní Čechovová) oslnila publikum jako Jelena.

Na statek, který spravuje strýček Váňa (Jiří Zapletal) se svou neteří Soňou (Kamila Sedlárová), přijíždí profesor Serebrjakov (František Staněk), Sonin otec a Ivanův švagr, s novou mladou manželkou Jelenou (Natálie Holíková). Svou bezohlednou sebestředností rozčeří zdejší poklidný život. Hodně se pije, ponocuje a pláče. Soňa by chtěla lásku, ale musí dřít do úmoru. Váňa by chtěl lásku, ale obětoval se a vyhořel. Doktor Astrov (Jakub Tvrdík) miluje své ideály a naráží na všeobecnou rezignovanost. A starý profesor, který má osudy svých blízkých v ruce, si vesele parazituje a tyranizuje. Jiskra konfliktu je zažehnuta. Zbraň musí nutně vystřelit.

Čechovova autobiografická postava Doktor Astrov zcela současně varuje před ekologickou katastrofou a devastací planety a zatím dojde během jedné noci a dvou dnů k devastaci mnoha lidských duší. To vše nám klasik podává se soucitem i cynickým humorem.

V dalších rolích se představí Marie Kleplová jako vdova Vojnická, Josef Čepelka jako zchudlý statkář Tělegin a Lenka Loubalová jako chůva Marina.

Hradecká inscenace vzniká v režii uměleckého šéfa ostravské Komorní scény Aréna Ivana Krejčího. „Je o mně známé, že se nebráním ruským hrám. Když jsme přemýšleli o tom, co bych v Klicperově divadle mohl inscenovat, z toho uvažování se narodil Strýček Váňa, což se mi líbilo, protože to je poslední můj velký Čechov, a proto i šance se ho dotknout. A tomu člověk nemohl odolat,“ říká režisér Ivan Krejčí, který se v Klicperově divadle představil poprvé již před dvaadvaceti lety, kdy zde hostoval ve své vůbec první profesionální režii. „Čechov je jako vesmír. On shrnuje a svým způsobem završuje ruskou dramatiku a zároveň ji posouvá k modernímu dramatu. Čechov je pro mě famózní,“ dodává Krejčí s tím, že Strýček Váňa je překvapivě současné dílo. A proč by měli diváci podle něj na hradeckého Strýčka Váňu přijít? „Třeba zjistí, že Čechov není taková nuda, že to může být i docela zábava,“ uzavírá režisér.

Tvůrčí tým doplňuje dramaturg Tomáš Vůjtek, autem scény je Milan David, kostýmní výtvarnicí Marta Rozskopfová a hudbu pro inscenaci složil Ondřej Švandrlík.

Premiéra Strýčka Váni se uskuteční v sobotu 26. října na hlavní scéně Klicperova divadla.

zdroj zprávy: Martin Sedláček