Zpráva

Králova řeč v Západočeském divadle v Chebu
vydáno: 10.10.2017
Západočeské divadlo v Chebu připravuje na sobotu 14. října v pořadí druhou premiéru sezóny
(Ne)sourodých dvojic. Po monodramatu Všechny báječný věci, v němž se v rámci přehlídky Divadlo jednoho herce představil jediný zástupce chebského ansámblu Pavel Richta, půjde nyní o téměř celosouborovou inscenaci, která se bude hrát na velkém jevišti.


Jedná se o americké drama z britské historie Králova řeč, které proslavilo jeho filmové zpracování z roku 2002 s Colinem Firthem a Geoffreym Rushem v hlavních rolích. Autor hry David Seidler zpracoval téma pro britskou monarchii natolik citlivé, že směl svůj text dokončit teprve až po smrti královny matky, která je jednou z důležitých aktérek příběhu.

Princ Albert, syn krále Jiřího V., se trápí vážným problémem – koktáním. Země stojí na prahu 2. světové války a zoufale potřebuje silného vůdce. Zvlášť když následník trůnu, Albertův bratr David, udržuje vztah s vdanou a už jednou rozvedenou Američankou, a nadto považuje Hitlera za potenciálního spojence. Albert by mohl být vhodnou náhradou. Ovšem v době, kdy už se všechny důležité veřejné projevy přenášejí rozhlasem, je třeba, aby panovníkův projev byl bezchybný. Pomoci by snad mohl excentrický terapeut řeči, Australan Lionel Logue.

Princ Albert, tedy budoucí král Jiří VI. a jeho logoped Lionel Logue jsou zpočátku skutečně značně nesourodou dvojicí. Liší se snad vším, co si lze představit. Postavením, kulturou, z níž pocházejí, i rozdílnou povahou. I přesto k sobě mohou oba najít cestu a navázat svým způsobem něco jako přátelství.

V chebské inscenaci hraje prince Alberta Michal Švarc, partnerem v roli Lionela Logua je mu David Beneš. V dalších rolích se objeví celá řada členů chebského souboru a jako host v roli Jiřího V., Albertova otce, se vrací na jeviště Západočeského divadla jeho někdejší ředitel František Hromada.

Režisér Petr Mikeska ve své inscenaci klade důraz nejen na psychologické herectví, ale také na dobovou ukotvenost celého příběhu. Herce na jevišti tak doplňuje také množství dokumentárních záběrů z 30. let 20. století, promítaných na scénu. Úpěnlivá snaha koktavého prince o dokonalý hlasový projev je tak přímo před divákem konfrontována s řečnickým umem německého vůdce, schopného strhnout davy.

Premiéra Královy řeči se koná v Západočeském divadle v Chebu v sobotu 14. října od 19 hodin. Nejbližší reprízy se odehrají v úterý 17. října od 17 a ve středu 18. října od 19 hodin.

zdroj zprávy: Martina Pokorná, dramaturgyně ZDCH