Zpráva

LÁSKA JE v Městském divadle Kladno
vydáno: 6.12.2021
Jeden z nejsilnějších milostných příběhů všech dob ožije na jevišti kladenské činohry. Annu Kareninu, slavný příběh o lásce, vášni i právu na svobodu, zdramatizoval Armin Petras. Na premiéru Anny Kareniny, v titulní roli s Dianou Šoltýsovou, se mohou diváci těšit v sobotu 11. prosince 2021 v 19:00 v hlavním sále MDK. Dramatizace románu L. N. Tolstého vstupuje na jeviště kladenského divadla vůbec poprvé.

Původně realistický román silně akcentující společenský rozměr příběhu se v rukou inscenačního týmu - režiséra Jakuba Šmída a dramaturgyně Kristýny Čepkové - proměnil v drama o podobách osudové lásky, o možnostech kompromisu, schopnosti odpuštění a v neposlední řadě o tření mezi láskou mateřskou a partnerskou. Není to totiž jen Anna Karenina (Diana Šoltýsová), kdo se v románu dostává do neřešitelné situace, ze které nevede žádná optimistická cesta ven. Obdobně je na tom i Dolly (Lenka Zbranková) a její notoricky záletný manžel Stiva (Marek Pospíchal) a na cestu manželství, která může, ale nemusí skončit špatně, se vydávají také Kitty (Anna Polcrová) a Levin (Kryštof Dvořáček).

Armin Petras, oceňovaný německý režisér a dramatik, příběh Anny Kareniny zhustil a přetvořil pro pouhých osm postav. Jeho dramatizace se navíc vyznačuje určitou literárností a snovostí, kterou podpoří i výprava inscenace. Kostýmy pro inscenaci navrhl Martin Chocholoušek a scénu, jakési chladné a pocitově sterilní prostředí, mimo jiné připomínající obří mrazák, vytvořil scénograf Petr Vítek, který patří k hvězdám současné české scénografie a jehož práci kladenští diváci ocenili již díky inscenaci Babička.

Jakub Šmíd, režisér inscenace:
Vždycky je pro režiséra výzvou potýkat se s notoricky známou látkou a hledat v ní nová témata a formu jejich vyjádření. Pro mě je v Anně Karenině velmi důležité téma dítěte a rodičovství, té zodpovědnosti za dítě. Je až neuvěřitelné, jak Tolstého román dokáže být věrohodný a všeplatný, ač je to dílo 150 let staré. Nedíváme se na postavy, kterým bychom v kontextu současného světa už nerozuměli, naopak příběh působí velmi moderně, a to nejen díky divadelní adaptaci Armina Petrase. Na té mě zaujalo, že sleduje osm postav, které mají stejný prostor a jejich příběhy se dají vyprávět paralelně a kontrastně v téže chvíli. Není to jen jeden příběh ale tři, které stojí vedle sebe nebo dokonce proti sobě.

Diana Šoltýsová, představitelka titulní role:
Anna Karenina - žena, která se absolutně odevzdá lásce a propadne se do hlubin mezi první a druhý vagón. Každá herečka si chce zahrát tak krásnou roli. Jsem vděčná, že to (v kladenském divadle) můžu být právě já. Anna je splněný sen… „Jsem na sebe tak hrdá, protože konečně miluju.“


Více informací o inscenaci https://www.divadlokladno.cz/cz/divadlo/inscenace-anna-karenina-1358

„Na začátku je člověk skálopevně přesvědčený o svém štěstí. Na nevěru jsem nikdy nepomyslela. A pak otěhotníš a pak zase a pak už najednou nejsi mladá paní. Ale to už tak holt je, proto koneckonců žijeme. Láska je - Láska je -…“

Armin Petras
Německý režisér a dramatik se narodil roku 1964. Je autorem (občas píše pod pseudonymem Fritz Kater) řady současných úprav a adaptací klasických děl, kromě Anny Kareniny také Plechového bubínku, Návštěvy staré dámy či Matky Kuráže a jejích dětí, které většinou tvoří na míru vlastním režiím. Prošel řadou významných německých divadel - ať už jako režisér či jako jedna z vůdčích osobností divadla. Vystudoval režii na Akademii dramatických umění Ernsta Busche v Berlíně, pracoval jako asistent režie ve frankfurtském TAT a Münchner Kammerspiele. Od roku 1996 působil Petras Schauspiel Leipzig a mezi lety 1996 a 1999 vedl Divadlo Nordhausen. V letech 2006 až 2013 byl Armin Petras uměleckým šéfem Divadla Maxima Gorkého v Berlíně. Od roku 2013 byl ředitelem Staatstheater Stuttgart, odkud se rozhodl v roce 2016 na vlastní žádost odejít. Od roku 2018 je interním autorem a interním režisérem v Theater Bremen.


Lev Nikolajevič Tolstoj, Armin Petras: Anna Karenina
Překlad: Petr Štědroň
Režie: Jakub Šmíd
Dramaturgie: Kristýna Čepková
Scéna: Petr Vítek
Kostýmy: Martin Chocholoušek
Hudba: David Hlaváč

Hrají: Diana Nečásek Šoltýsová j.h., Jiří Š. Hájek, Marek Pospíchal j.h., Lenka Zbranková, Michael Vykus, Kryštof Dvořáček, Anna Polcrová, Matyáš Fiala j.h. / Jaroslav Kára j.h.

Premiéra
Sobota 11. prosince v 19:00 v hlavním sále MDK


Nejbližší reprízy
13. prosince, 11. ledna, 21. ledna


zdroj zprávy: Dagmar Brandlová

Další zprávy