Zpráva

Mezi dvěma světy
vydáno: 27.9.2016
V pátek 7. 10. ve 20 h. uvede divadlo Alfred ve dvoře premiéru představení MUTE česko-švýcarského souboru Cie des Pieds Perchés. Stéphanie N’Duhirahe a Morgane Widmer, které vycházejí z principů nového cirkusu a věnují se závěsné akrobacii na laně, se v nové inscenaci zabývají křehkou hranicí mezi normálností a šílenstvím. Kde se nalézá? Jak bezpečně poznat, jestli ji člověk překročil, nebo ještě ne? Mít pevnou půdu pod nohama totiž neznamená totéž jako stát pevně nohama na zemi.

„Základním výrazovým prostředkem Compagnie des Pieds Perchés je závěsná akrobacie na laně, ve které je vždy něco křehkého a nebezpečného. I to je důvod, proč tolik koresponduje s tématem - duševní nestabilitou a ztrátou sebekontroly,” odpovídají Stéphanie a Morgane na otázku, čím jsou prostředky akrobacie zajímavé pro zpracování tohoto tématu. Tvorbě MUTE předcházela řada rozhovorů s českými i zahraničními psychiatry, psychology i lidmi s psychickými poruchami. Během nich se ukázalo, že hranice mezi oběma světy jsou tenčí, než se na první pohled může zdát.

Paradoxem světa šílenství a toho normálního je, že jsou oba stejně reálné. V bezpečném světě normality víme, co je za rohem. To v tom druhém světě neplatí. Proto je šílenství přitažlivé i odmítané zároveň – jako stav mysli, těla i duše, který se našemu porozumění se vymyká. Předěl mezi světem, který známe, a tím, ve kterém se nemáme čeho zachytit a který nedává smysl, je stejně ostrý, jako když při sledování televize zmáčkneme tlačítko MUTE: vypne se zvuk a zapne se ticho. Obraz je stejný.

La Compagnie des Pieds Perchés byla založena v roce 2009 švýcarskými umělkyněmi Morgane Widmer a Stéphanie N’Duhirahe. Morgane Widmer absolvovala ESAC (Škola cirkusových umění v Bruselu), Stéphanie N’Duhirahe vystudovala École de cirque de Québec. Jejich představení (např. Foutaise, 2010; Le Poids du vide, 2013, 2016; Vejce vejci, 2015) byla uvedena v Itálii, v Kanadě, ve Francii a v České republice (na festivalu Cirk-UFF v Trutnově, Letní Letné, v KD Mlejn, v Alfredu ve dvoře ad.). Nové představení MUTE bylo vybráno v otevřené výzvě, kterou každoročně vyhlašuje divadlo Alfred ve dvoře. Téma pro letošní rok znělo „Hry možných světů / Závrať z horizontů“.

Web souboru: www.ciepiedsperches.com
Trailer: https://vimeo.com/154470968
Premiéra: 7. 10., Alfred ve dvoře
Reprízy: 8. 10., 23. 11. a 24. 11. Alfred ve dvoře


zdroj zprávy: Barbora Šlapáková