Zpráva

Otevřený dopis režiséra Jurije Galina
vydáno: 15.4.2015
Do Československa jsem poprvé přijel v roce 1988, v roce 1989 jsem tu poprvé režíroval a v roce 1990 jsem se sem přiženil. Můj otec byl Rus, z rodiny, která po revoluci přišla o celý svůj majetek, maminka byla Ukrajinka, její otec rakousko-uherský voják a matka Gruzínka. I její rodina se po výstřelu z Aurory musela rozloučit se svým majetkem.

Já se cítím být Čechem ruského původu. Oba moji rodiče byli v době blokády Leningradu členy tamního symfonického orchestru, jehož členové večer hráli, ale během dne se podíleli na obraně zdevastovaného města. Můj otec létal malým letadlem přes frontu a převážel léky. Krátce po mém narození ho fašisté během letu sestřelili a on zahynul. Nepamatuji se na něj, ale od matky vím, že to byl statečný a čestný člověk stejně jako další desetitisíce jeho spolubojovníků.

Proto mě uráží, že 9. května bude oslavy 70. výročí konce války řídit člověk, který je zosobněním zla, nenávisti, podlosti a lži. Člověk, který za podporu svých mítinků jejich účastníkům platí, a s ním budou na tribuně ti nejhorší z nejhorších diktátorů světa. Vypadalo to, že mezi nimi bude také prezident země, kterou už 26 let považuju za svou, Miloš Zeman. Nevolil jsem ho, ale doufal jsem, že má alespoň trochu soudnosti. Mýlil jsem se. Naštěstí ho nakonec něco přesvědčilo, aby se nezúčastnil alespoň každoroční vojenské frašky, která má ruskému národu ukázat, jak je silný, aby mu přestalo vadit, jak je chudý. Až uvidíte na tribuně, nebo pod ní, ruské veterány 2. světové války, uvědomte si, že mnozí z nich dosud nemají své 20 let slíbené byty. Zato jim teď Putin a jeho vláda slíbili pohřby zdarma. Jsem rád, že konečně každý den přibývají na ruském facebooku lidé, kteří začínají vidět Putina a jeho činy zdravýma očima. Pro ty, kteří to ještě nepochopili, opakuji: Byl to Vladimír Putin, kdo vymyslel, zorganizoval a finančně i vojensky podporuje boje na východní Ukrajině a svět to moc dobře ví. Dělat, že se nic neděje, je hloupé a krátkozraké.

Jsem uměleckým šéfem divadla plného mladých lidí a jsem rád, že kromě talentu mají i mozky. Rozhodli jsme se proto společně podpořit oběti ruské agrese na Ukrajině. Dne 16. dubna 2015 v 17,30 odehrajeme ve svém divadle představení MRAZÍK na motivy ruského filmu, který se v Rusku dlouho nehrál jen proto, že autor scénáře a režisér byli Židé. Říkalo se však, že je to proto, že Ivan je předváděn jako hlupák. My jsme se při zkoušení drželi Erdmannova scénáře a hrajeme Mrazíka už 18. rok. 16. dubna bude 431. repríza. Výtěžek ze vstupného bude odeslán na konto nadace Adra na pomoc Ukrajině s tím, že je určeno dětem. Vstupné je 80,- Kč. Pokud by Vaše děti chtěly přinést nějaké hračky pro ukrajinské děti, které o ty své přišly, mohou a my je odevzdáme.

(do lepší češtiny přeložila Jana Galinová)