Zpráva

Studio G uvede v premiéře divadelní diptych Peklo jsou ti druzí
vydáno: 1.3.2023
Třetí premiérou Studia G v sezóně 2022/23 bude divadelní diptych Peklo jsou ti druzí složený z Variací na Jidáše Norberta Závodského (volně na motivy hry Jidáš nizozemské dramatičky Lot Vekemans) a slavné jednoaktové hry Jeana-Paula Sartra S vyloučením veřejnosti. Půjde o vůbec první uvedení kteréhokoliv textu laureáta Nobelovy ceny za literaturu Jeana-Paula Sartra na ostravských profesionálních scénách. Premiéra se uskuteční v neděli 5. března 2023 od 19:00.

Studio G se věnuje jak autorským inscenacím (např. Bratři a sestry, Zakázanou krajinou, Planu) tak inscenování pravidelných dramatických textů (Manon Lescaut, O klucích aneb Jsem kuchta!). Naše nová premiéra kombinuje oba přístupy v jednom večeru ve formě divadelního diptychu, ve kterém diváci uvidí dvě samostatné inscenace oddělené přestávkou, které se však budou doplňovat a různými způsoby spolu komunikovat. Režisérem obou částí je Norbert Závodský, absolvent činoherní režie na DAMU a současný dramaturg činohry Národního divadla moravskoslezského. Ke spolupráci si přizval scénografa a autora hudby Martina Šimka a dramaturga Antonína Dvořáka. Na scéně Studia G se v nové inscenaci představí výrazné osobnosti ostravské divadelní scény: Jan FišarRobert Finta z činohry Národního divadla moravskoslezského, Magdaléna Holcová (dříve Tkačíková) z Divadla Petra Bezruče a umělecká šéfka Studia G a pedagožka Janáčkovy konzervatoře v Ostravě Miroslava Georgievová.

Ve Variacích na Jidáše je Jidáš vržen před publikum a musí hledat slova pro svoje motivace, pocity, pro svůj příběh. Na tisíce let se jeho jméno stalo synonymem zrady a prospěchářství, teď však přišel čas říct svůj pohled na věc a vrátit svému jménu vážnost. Je to však vůbec možné, když jde o osobu, na kterou mají všichni názor dávno hotový? Tři hlavní postavy S vyloučením veřejnosti se spolu ocitnou v bezvýchodné situaci – v místnosti odkud není a už nikdy nebude úniku. Měli by se pokusit poznat jeden druhého a naučit se spolu vycházet, ale budou toho schopni? Nebo převáží egoismus a touha ty druhé ovládnout? A může to vůbec dopadnout dobře, anebo opravdu platí, že peklo, to jsou ti druzí? Přestože se náš diptych zabývá vážnými všelidskými tématy, rozhodli jsme se naše příběhy vyprávět formou hořké grotesky. Věříme, že díky příměsi humoru a komiky mohou témata zrady, zbabělosti či viny a trestu rezonovat v divácích silněji a účinněji (a nás by to jinak ani nebavilo).

zdroj zprávy: Markéta Steriovská