Zpráva

Studio Hrdinů uvede Kafkovu Zprávu pro Akademii
vydáno: 13.2.2018
Třetí premiérou aktuální divadelní sezóny se ve Studiu Hrdinů 22. února stane adaptace povídky Franze Kafky Zpráva pro Akademii v režii jedné z kmenových režisérek této scény, Kathariny Schmitt. Knižní předlohu, která byla prvně vydána právě před 100 lety, adaptovala režisérka společně s dramaturgem Jakubem Režným pro dva herce - Zuzanu Stivínovou a Ivana Luptáka.

Už základní situace Kafkovy povídky je divadelní - před akademickou obcí stojí Opice, která má přednášet o tom, jak se stala člověkem. Na začátku stála zvídavost inscenátorů jak by mohl vypadat proces učení se být člověkem. „Rozpor mezi zdánlivou civilizovaností a pudovostí je pro mě extrémně inspirující a zábavný výchozí bod pro práci s herci,“ říká o zkoušení režisérka Katharina Schmitt.

Inscenace řeší téma identity, práva na vlastní hlas a schopnost a možnost ho artikulovat. Pro tvůrce je to mimo jiné otázka mocenského diskursu, jehož základ tvoří jazyk a jeho osvojení. Příběh Opice je příběhem vzdělávání. Cesta od zvířete k člověku je proces nemilosrdného sebezdokonalování, které navíc Opice podniká zcela svobodně a o své vůli a za účelem tohoto svého přerodu vyhledává učitele, asistenty, či drezéry. „Nelákalo mě napodobovat lidi; napodoboval jsem, neboť jsem hledal východisko, z žádného jiného důvodu. Když nelze jinak, pak se pustíte do učení beze všech ohledů,“ vysvětluje Opice v úvodu Kafkovy povídky.

Postavy Opice se ve Studiu Hrdinů ujala Zuzana Stivínová. „Když čtu Zprávu pro Akademii v originále, vnímám povídku jako metaforu; čtenář neví, jestli je mluvčí muž či žena. Pro mě je otázka toho kdo smí mluvit/čí hlas je slyšet docela osobní, proto bylo pro mě důležité hlavní roli obsadit ženou. Zuzana, stejně jako já, trávila dlouhou dobu v zahraničí; má také velkou zkušenost s tím mluvit z pozice cizinky. Z této zkušenosti jsme obě během zkoušení inscenace situačně čerpaly,“ říká o své volbě Katharina Schmitt, která je od roku 2006 pracovně rozkročena mezi Prahou a Berlínem. Roli asistenta svěřila režisérka Ivanu Luptákovi, s kterým již dříve ve Studiu Hrdinů spolupracovala, a který na této scéně nazkoušel už více rolí (naposledy Vedoucího vývoje v Lotzových Pár vzkazech veškerenstvu v režii Jana Horáka a Michala Pěchoučka).

K práci na výtvarné složce Katharina Schmitt přizvala své pravidelné spolupracovníky scénografa Pavla Svobodu (autora scénografického řešení představení O slavnosti a hostech, které Studio Hrdinů úspěšně uvádí již třetí sezónu) a kostýmní výtvarnici Patricii Talacko. Inscenace je koncipována jako prostorová instalace, v rámci které se publikum v prostorách divadla přemístí. Cesta od neschopnosti mluvit k ovládání jazyka se odráží v režijních prostředcích inscenace – např. ve využití voice overu jako vnitřního hlasu hlavní postavy.

Premiéra se uskuteční 22. února 2018, nejbližší reprízy jsou plánovány na 23. a 24. února, 17. a 18. března 2018.

.......
Studio Hrdinů připravuje do konce sezóny ještě jednu premiéru. Bude jí adaptace stylizovaných deníkových zápisků Marguerite Duras, které vyšly pod názvem Bolest. Režie se ujme, na divadle debutující, Ladislav Babuščák a v hlavní a jediné roli se představí Anita Krausová. Premiéra je připravena na konec května 2018.

zdroj zprávy: Madla Zelenková