Zpráva

V brněnském Mahenově divadle ožije vesnice Želary
vydáno: 29.3.2017
31. března 2017 uvede činohra Národního divadla Brno výpravnou inscenaci Želary (Srdce mé) na motivy povídek brněnské autorky Květy Legátové. Autorem dramatizace a jejím režisérem je Dodo Gombár. V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Magdalénu Tkačíkovou a Petra Halberstadta.

Brněnští tvůrci se opírají jak o povídkový soubor Želary (2001), tak o pozdější povídku Květy Legátové Jozova Hanule (2002), podle které natočil režisér Ondřej Trojan film nominovaný na Oscara. Jednou z hlavních postav inscenace tak bude v podstatě celá titulní vesnice.

Režisér Dodo Gombár k tomu říká: „Je s podivem, že jsem Trojanův film nikdy neviděl celý. Jeho éra v kině mě minula a v televizi jsem na něj neměl štěstí. Ale myslím a doufám, že to může být ve skutečnosti i drobnou výhodou. Snažil jsem se při psaní adaptace vycházet opravdu z literatury, která má na mě až uhrančivý účinek, hlavně těch osm povídek v Želarech, na které Jozova Hanule s lehkostí a zároveň naléhavou intenzitou navazuje.“

Proč právě podtitul „srdce mé“? „Jsem součástí doby, která jako by mazala nebo rafinovaně skrývala citlivost. I když já osobně si myslím, že je jen potřeba ji neustále a vytrvale objevovat. Tak jak ji objevují postavy v naší adaptaci,“ vysvětluje autor a režisér v jednom.

Dramaturg inscenace Martin Sládeček k volbě titulu dodává: „V Želarech účinkuje téměř celý náš činoherní soubor. Jako dramaturgové jsme při výběru tohoto titulu vsadili nejen na velký příběh brněnské autorky a schopnosti jednotlivých herců, ale především na sílu a souhru vícegeneračního hereckého kolektivu, která dokáže strhávat a uchvacovat.“

Autorem původní hudby k Želarům je skladatel David Rotter. Pohybovou stránku inscenace ve spolupráci s režisérem vytvořil mladý slovenský choreograf Ján Ševčík.

Ještě před premiérou hlásí činohra NdB enormní divácký zájem o inscenaci, který dokládá nebývalý počet předem rezervovaných či prodaných vstupenek.

zdroj zprávy: Eva Kašpárková