Zpráva

Za dveřmi je TGM
vydáno: 15.4.2019
Poslední letošní premiéra Divadla AHA! se blíží. Hra, která se dětem pokouší přiblížit postavu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, bude mít nevšední podobu.

Ten, kdo by očekával, že se krátce po začátku představení objeví na scéně herec s nalepenou bílou bradkou a knírem a s typickým skřipcem s oválnými skly, bude nejspíš velmi překvapen. Režisér a scénárista Ondřej Lážnovský, který s „Aháky“ v Divadle Gong připravil mimo jiné foglarovky Záhada hlavolamuStínadla se bouří, se tentokrát vydal jinou cestou. Zatímco jeho poslední inscenace přímo zachycovala na jevišti zásadní okamžiky života slavného spisovatele Julese Verna, tentokrát je titulní postava jen katalyzátorem jednání hrdinů, které s ní nemají v podstatě nic společného a nežijí v minulosti, nýbrž v současnosti. „Vycházíme z toho, že mnozí diváci nemusí postavu Masaryka vůbec znát, a tak celé představení odehrajeme jako velkou únikovou hru. „Únikovky“ jsou dnes velmi rozšířené a děti je znají,“ vysvětluje Lážnovský. Jeviště se pod jeho dohledem mění rukou scénografa Karla Čapka na velkou arénu a tématem hry je Masaryk a únik z Rakouska-Uherska, jehož bylo Česko a Slovensko v roce 1850 (kdy hra začíná) součástí. Únik znamená to, že vznikne republika. Do arény vstupuje parta čtyř značně nesourodých kamarádů, která se snaží s pomocí nejrůznějších indicií uniknout z mocnářství. Naše hrdiny při hře navíc tlačí čas. Tlačí doslova, protože s každou chybou a nedodržením limitu nad nimi klesá strop arény, a tak se postupně ocitají v ohrožení života a objevení zásadních událostí z Masarykova života se pro ně stává nutností.

Původní představa Ondřeje Lážnovského o hře však byla jiná: „Můj prvotní nápad vyplýval z Masarykovy záliby v hudbě Bedřicha Smetany, jež měla být spojujícím prvkem hry. To by však kladlo nereálné nároky na herce, kteří by museli ovládat hru na mnoho hudebních nástrojů. Nakonec jsem hledal něco, co je trendy a blízké dnešním dětem, a princip únikové hry tohle dokonale splňuje. Navíc nám umožňuje vstoupit přímo do příběhu, aniž bychom museli dětem o Masarykovi předem něco zdlouhavě vykládat. Zásadní informace o něm tak děti získávají společně s postavami příběhu.“ Kryptický podtitul hry „Z CK skrz TGM do ČSR“ naznačuje, že zhlédnutím hry pátrání po osudech našeho prvního prezidenta pro ně nekončí. Domnívat se, že se dá život tak významné osobnosti vtěsnat do jedné hodiny, by bylo bláhové. Jestli však hra podnítí v dětech zvědavost a touhu dozvědět se víc o naší historii, pak splní svůj účel.

Premiéra hry Masaryk se koná v úterý 30. dubna od 10 hodin.

zdroj zprávy: Kristýna Pavlatová