Zpráva

Celosvětově úspěšná komediální hra na jevišti Městského divadla v Mostě
vydáno: 27.5.2022
Městské divadlo v Mostě uvede v pátek 27. května 2022 na Velké scéně třetí činoherní premiéru letošní sezony – komedii Jakeovy ženy v režii Martina Vokouna. Hra nejúspěšnějšího a nejplodnějšího autora amerického divadla 20. století, Neila Simona, je humornou i nostalgickou vztahovou komedií o muži, který je posedlý svými imaginárními i skutečnými ženami.

Slovo dramaturga:

Jake je spisovatel a bilancuje svůj život. Neboť prožívá jednak manželskou krizi, jednak krizi středního věku a ani to psaní mu zrovna nejde. Svému „záseku“ však čelí originálním a velmi zábavným způsobem. Vše, svou minulost i přítomnost i každou věc či událost, na které jen pomyslí, reflektuje a probírá s osudovými dívkami a ženami svého života.

Vtip je v tom, že Jakeovy ženy jsou někdy skutečné a jindy představují výplod jeho bujaré fantazie. Jake tak například hovoří se svou druhou manželkou Maggie i se svou první láskou a pozdější manželkou Julií, která však už nežije, dohaduje se svou terapeutkou Edith a promlouvá s dcerou Molly, které je v jeho představách jednou 21, podruhé 12 let.

A každá taková scéna je naplněna slovním i situačním humorem, sentimentem šťastných vzpomínek a intenzitou Jakeovy imaginace; ovšem také jeho sebelítostí a sebeironií. Ze všeho nejvíc chce Jake spatřit vlastní život z odstupu a najít v něm zrnko smyslu a odpuštění.

Inscenace Jakeovy ženy nabízí dospělým divákům nejen dobrou zábavu, ale veskrze bohatý divadelní zážitek, na který jen tak nezapomenou. Nejen pro humor, který je inherentní součástí Simonova díla, ale i díky několika hudebním hitům z 60., 70. a 80. let, které do inscenace přinášejí novou významovou i stylovou rovinu.

Jakeovy ženy měly světovou premiéru na Broadwayi (v divadle Neila Simona na 52. ulici) 24. března 1992. Jakea hrál, stejně jako ve filmovém zpracování Gena Sakse z roku 1996, Alan Alda.

Michal Pětík, dramaturg

-----

Neil Simon
JAKEOVY ŽENY


režie / Martin Vokoun
překlad / Karina I. Havlů
dramaturgie / Michal Pětík
scéna / Michal Syrový
kostýmy / Agnieszka Pátá-Oldak
hudební nastudování a korepetice / František Krtička
choreografie / Kateřina V. Steinerová

Osoby a obsazení:
JAKE - Jan BENEŠ
JULIE (Jakeova 1. žena) - Karolína HERZINOVÁ
MAGGIE (Jakeova 2. žena) - Zita BENEŠOVÁ
MOLLY (Jakeova dcera, 21 let) - Kateřina HLUBÍKOVÁ
KAREN (Jakeova sestra) - Veronika TÝCOVÁ
EDITH (Jakeova psychoanalytička) - Ivana ZAJÁČKOVÁ
SHEILA (Jakeova přítelkyně) - Eliška MATZKEOVÁ
MOLLY (Jakeova dcera, 12 let) - Kristýna VRÁNOVÁ nebo Marie STRAUSSOVÁ

PREMIÉRA / 27. května 2022 na Velké scéně
Nejbližší reprízy: 31. května v 17:00 hodin a 8. června v 19:00 hodin.


zdroj zprávy: Lenka Krestová