Zpráva

Čert a Bára - variace na Drdovy Dalskabáty v Divadle Drak
vydáno: 6.10.2015
„Máme velkou radost, že sezónu 2015/16 zahajujeme právě touto inscenací. Jirka Jelínek je výrazná osobnost českého divadla, svébytný a osobitý autor, režisér, herec a performer, který je s Hradcem neodmyslitelně spjat, protože se právě odsud vydal do světa. Ostatně stejně jako Erika Čičmanová, která je autorkou výpravy,“ představil tvůrce připravované inscenace dramaturg Divadla Drak Tomáš Jarkovský.

Inscenace Čert a Bára se inspiruje Drdovými Dalskabáty a vypráví příběh jedné neobvyklé lásky. Na jedné straně tu je starý čert Matlas, kterého peklo poslalo na zem, aby v rajónu obce Lhota strašil a dodával peklu hříšníky. Jenomže Matlas se do práce zrovna nehrne. A protože žádné hříšníky nedodává, peklo na něj po čase zapomene a on si poustevničí v rozpadlé barabizně kdesi v lese. Tam ho ale objeví Bára, dívka tak trochu z rodu jurodivých, mysli spíš prostší, ale o to čistší duše. Od nevrlého Matlase se nenechá vyhodit a postupně k sobě začnou nacházet cestu, jenže peklo si na Matlase po čase zase vzpomene. A začne ho hledat.

„Na zkoušení v Draku jsem se moc těšil, ale samozřejmě jsem cítil i velkou zodpovědnost. Do Draku jsem chodil od malička, právě tohle divadlo mě formovalo a v podstatě spoluzavinilo to, že se dneska neživím nějak poctivěji,“ přiznává se smíchem režisér a autor Jiří Jelínek.

V titulních rolích Čerta a Báry se můžou diváci těšit na Václava Poula a Johanu Vaňousovou, a spolu s nimi i na Barbaru Humel, Jana Popelu a Pavla Černíka.

zdroj zprávy: Divadlo Drak