Zpráva

Divadelní hra Gramofon zve k introspekci nad současným děním
vydáno: 4.2.2022
Kam spěje dnešní lidstvo? Tuto základní otázku si pokládá hudebně-dramatický projekt pražského Divadla MA s názvem GRAMOFON, jenž se 1. a 3. března dočká světové premiéry na své domovské scéně v Žitné 41. Vícevrstevnatý příběh se odehrává na pozadí událostí 2. světové války, vypovídá o víře a naději a vybízí diváky k zamyšlení. Vstupenky na obě premiéry jsou v prodeji.

Inscenace filozoficky propojuje skutečný příběh vztahu vězeňkyně a dozorce
z koncentračního tábora s dějem dětské pohádky o poznání abecedy jidiš. Originální zpracování je symbiózou činohry, hudebního a nonverbálního divadla a nabízí divákovi jedinečný pohled na lidskou bytost procházející holokaustem. Nechybí živá hudba v podání tria, s pěveckým doprovodem herců v uměleckém překladu jazyka jidiš.

Cílem režisérky inscenace a zároveň ředitelky Divadla MA, Marianny Arzumanové, bylo vystihnout paralelu k událostem dnešních dní. Vsadila na motiv duchovního života člověka, jeho všudypřítomnou, jen často neobjevenou vnitřní sílu a vždy existující možnost volby, a to i v nesnesitelných životních podmínkách a v situaci totální fyzické nesvobody. „Záměrem představení je mimo jiné veřejně vystoupit proti rostoucímu fanatismu, antisemitismu a xenofobii. Lidstvo by nemělo zapomínat na to, co se stalo v minulosti a čeho jsou lidské bytosti schopné. Divadelní inscenace Gramofon proto výrazně a emocionálně promlouvá přímo k divákovi a vytváří až strašidelně autentický obraz, který donutí obecenstvo se zamyslet a chyby lidstva neopakovat,“ líčí Marianna Arzumanová.

Vedle Arzumanové stojí za vznikem představení i další tvůrci. Autorem hudby je světoznámý klavírní virtuóz a současně patron Divadla MA, Jevgenij Kissin. Spolupráce na scénáři se ujal divadelník a hudebník Igor Šebo, libreto pochází z pera amerického jidišisty Borise Sandlera.

Autoři se nechali inspirovat myšlenkami známého psychiatra a zakladatele existenciální analýzy a logoterapie Viktora Emila Frankla, který sám přežil několik koncentračních táborů včetně Osvětimi. Frankl díky svým krutým zkušenostem potvrdil svoji hypotézu, že hlavní potřebou člověka pro přežití je cíl, a to velmi konkrétní cíl, jinými slovy „mít pro co žít“. Sám Frankl si ve chvíli největšího zoufalství v koncentračním táboře představil, jak přednáší vše, co zažívá a pozoruje, svým studentům na katedře Vídeňské univerzity. Jeho utrpení tak získalo smysl a jasný cíl – přežít, aby mohl předat svou zkušenost.

Divadlo MA se svou devítiletou existencí založilo svou komorní domovskou scénu na adrese Žitná 41 teprve před dvěma lety. O tom, že „v Divadle MA je jako doma“ diváky přesvědčí rovněž přilehlá útulná kavárna, která poskytuje své útočiště vždy po skončení představení.

Vstupenky na první a druhou premiéru hry Gramofon je možné zakoupit v síti GoOut za jednotnou cenu 340 Kč. Začátky představení v 19.30 hodin. Více informací o divadle na www.divadloma.cz.

Plánované termíny představení:
1. 3., 3. 3., 3. 4., 28. 4., 5. 5., 12. 5., 3. 6., 15. 6.

zdroj zprávy: Barbora Dušková

Další zprávy