Zpráva

Divadlo SpoluHra uvede v La Fabrice hru Gedeonův uzel
vydáno: 16.10.2017
Vilma Cibulková a Kateřina Kaira Hrachovcová v emotivní hře o lásce, mateřství a genialitě, která mnohdy bývá přítěží. Gedeonův uzel bude mít českou premiéru v pátek 20. října 2017 od 19:30 v La Fabrice (Studio 1). Hra současné americké dramatičky Johnny Adams je komorním dramatem dvou žen, jejichž rozhovor se odehrává v učebně 5. třídy základní školy na předměstí Chicaga.

Učitelka Heather (Kateřina Kaira Hrachovcová) přijímá ve své třídě nečekanou návštěvu - matku jednoho ze svých žáků - Corryn (Vilma Cibulková). Corrynin syn, byl totiž dočasně vyloučen ze školy, protože provedl něco, co je pro všechny záhadou. A jeho matka se chce dopátrat příčiny toho, co se vlastně stalo… Před očima diváků se odehrává očistný rozhovor dvou žen o problémech soudobé výchovy - jak té rodičovské, tak té školní. Jedná se o emotivní hru o lásce, mateřství a genialitě, která mnohdy bývá přítěží.

Režisér inscenace Petr Strnad, absolvent režie na FAMU, si ke spolupráci vybral na první pohled nesourodou dvojici hereček - Vilmu Cibulkovou, držitelku dvou Cen Thálie a Českého lva a Kateřinu Kairu Hrachovcovou, která se po dlouhé době představí divákům ve velké dramatické roli.

„Tohle je malá krabička, plná ještě menších krabiček. Do jedné z nich jste se snažila nacpat mého syna. A když se tam nemohl vejít, tak... To všechno kvůli tomu, že se nemohl vejít do krabičky vytvořené ve vaší dimenzi!?“ (Corryn)

Inscenaci Gedeonův uzel uvádí nový divadelní spolek SpoluHra, který své fungování započal v dubnu 2017 v La Fabrice premiérou hry V hodině rysa v režii Radima Špačka. Díky této hře označila odborná kritická veřejnost divadelní spolek SpoluHra za soubor, jenž se může na pražskou divadelní mapu zapsat jako nová forma vysoce hereckého divadla.

Repertoár SpoluHry je zaměřený na inscenace s výjimečnými hereckými příležitostmi pro osobnosti českého divadla a filmu. Umělecká koncepce a dramaturgie se zaměřuje převážně na náročné dramatické texty, které jsou přijímány ve světě napříč generacemi s mimořádně pozitivním diváckým a odborným ohlasem. SpoluHra byla založena na konci roku 2016 herečkou Petrou Horváthovou, hercem Danielem Krejčíkem a filmovým producentem Jiřím Štorkem.

zdroj zprávy: MgA. Eva Balousová

Další zprávy