Zpráva

Divadlo Tramtarie uvede premiéru Nebezpečných známostí pod širým nebem
vydáno: 22.6.2021
Jedním z vrcholů festivalu Červen NAŽIVO na Korunní pevnůstce je premiérové uvedení Nebezpečných známostí, divadelní adaptace stejnojmenného skandálního románu Ch. de Laclose, známého například filmovým zpracováním Miloše Formana. Nejnovější premiéra je ve znamení výrazných hereckých osobností. Ústředních rolích se zhostí Milan Cimerák z ostravské Arény, Vendula Nováková z Moravského divadla Olomouc a Barbora Šebestíková z domácí Tramtarie. Inscenace, která vznikla pod režijním vedením hostující Hany Marvanové, bude mít premiéru ve středu 23. června ve 20:00.

Inscenace Nebezpečné známosti je v pořadí čtvrtou premiérou Divadla Tramtarie v „koronavirové“ sezóně 2020/2021. Po autorských komediích Hřeben Bruce WilliseLáska za koronu 2 nebo také pohádce Eminka a Emoušek se tak divadlo vrací ke své nejvýraznější dramaturgické linii, kterou je uvádění moderních adaptací klasických literárních děl (v minulosti například Anna Karenina, Velký Gatsby, Na Větrné hůrce atd.). Samotná inscenace Nebezpečné známosti byla nazkoušena již na přelomu roku, z důvodu uzavření divadel ji však diváci mohou poprvé zhlédnout až nyní.

Předlohou inscenace je slavný román v dopisech Ch. de Laclose z roku 1782, který ve své době pobouřil čtenáře otevřeným zobrazením pokleslých mravů dobové francouzské šlechty. Postupem doby se ovšem v pravdě strhující vyprávění plné bezcharakterních manipulací a pikantních sexuálních scén stalo literární klasikou, která se dočkala mnohých filmových, divadelních i rozhlasových adaptací, jako například Formanův Valmont nebo Frearsovy Nebezpečné vztahy s Johnem Malkovichem a Michelle Pfeiffer.

Hlavním hrdinou příběhu je proslulý svůdník Valmont, který uzavře sázku se svojí přítelkyní, a bývalou milenkou, markýzou de Merteuil, že svede manželku váženého soudce de Turvela, se kterým má markýza nevyřízené účty. Tímto aktem se započne kolotoč nejrůznějších intrik, lží, násilností a sexuálních manipulací, který nakonec přeroste přes hlavu všem zúčastněným. A z počátku nevinná hra se po čase promění v drama s fatálními důsledky, ve kterém není žádného vítěze, ale za to velké množství poražených, a to v čele se samotným Valmontem…

Z hlediska samotné inscenace se mohou diváci těšit na ověřené adaptační postupy divadla Tramtarie, mezi které jistě patří převedení nesmrtelného příběhu do současnosti. Dějištěm inscenace tak nejsou historické francouzské dvory, ale současná firma, zaměřující se na bourání a zpracování hovězího masa.

„Román Nebezpečné známosti je zrcadlem své doby. Vypovídá o stavu francouzské
společnosti tři roky před Velkou francouzskou revolucí, tedy o stavu společnosti, která se chýlí k ekonomickému bankrotu a občanské válce, společnosti, která požírá sebe sama a míří do záhuby. Hlavními hrdiny jsou mistrní manipulátoři, lidé bez empatie a svědomí. Témata, která román zpracovává, se nám v dnešních dnech jeví jako velmi aktuální. Abychom podpořili jejich vyznění, rozhodli jsme se zasadit hru do prostředí masokombinátní firmy. Toto prostředí je jakýmsi obrazem krutosti hlavních hrdinů a navíc nám poskytnulo prostor pro originální humor a překvapivé pojetí mezilidských vztahů na pracovišti. I přes naši výraznou koncepční a vizuální interpretaci zůstávají těžištěm hry právě mezilidské vztahy. Jde o konverzační vztahové drama, které se neobejde bez koncentrovaných a silných hereckých výkonů.“
(Hana Marvanová, režisérka inscenace)

Celkově je „tramtarijní“ inscenace především velkou podívanou, ve které není nouze o napětí,dramatické zvraty či černý humor.

Režisérkou inscenace je hostující Hana Marvanová, která je zástupcem nejmladší režisérské generace u nás. V současné době působí jako dramaturgyně Divadla rozmanitostí v Mostě. Nebezpečné známosti jsou její první spoluprací s olomouckým Divadlem Tramtarie. Inscenace je prostorem pro výrazné herecké výkony. V hlavních rolích se představí osobnosti ze tří různých divadelních souborů: Milan Cimerák z  ostravské Arény, Vendula Nováková z MDO a Bára Šebestíková z Tramtarie. V dalších rolích se představí Dominika Hrazdílková, Václav Stojan či Jana Drgová. Autorem hudby je Martin Peřina, autorkou scény Markéta Rosendorfová, za kostýmy stojí Jan C. Löbl. Dramaturgem inscenace je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík.

zdroj zprávy: Tereza Matějková