Zpráva

Divadlo v Řeznické je odříznuté
vydáno: 16.4.2020
„Velké divadlo na malé scéně“ mlčí...

Nouzový stav zastihl Divadlo v Řeznické krátce po nejnovější české premiéře inscenace Falešná nota z pera současného francouzského dramatika Didiera Carona. Osvědčená herecká dvojice Martin Finger a Pavel Rímský v režii Radima Špačka stačila odehrát pouhé tři reprízy. Došlo ke zrušení i všech ostatních představení a zájezdů na celou sezónu. Divadlo zatím neobdrželo od státu žádnou kompenzaci, fixní náklady běží dál a již tak omezené finanční prostředky budou do června vyčerpány. Co pak?

Divadlo v Řeznické v příštím roce oslaví 40 let od svého založení. Možná by se v současné situaci spíš hodilo napsat: rádo by oslavilo.

Za celou dobu své existence si vydobylo naše divadlo pevné místo nejen na pestré kulturní mapě Prahy, ale i na české divadelní scéně obecně. Nyní je však toto letité úsilí vlivem vyšší moci v ohrožení.

Divadlo v Řeznické bylo nuceno se v roce 2008 transformovat z příspěvkové organizace na obecně prospěšnou společnost. A je proto závislé na nejrůznějších grantových zdrojích. To není situace pro většinu nepříspěvkových divadel neobvyklá, co ale neobvyklé je, je procento naší soběstačnosti. Díky vám - divákům, kteří se k nám vracíte za unikátní atmosférou a nezaměnitelným repertoárem jsme na nějakých 70 procentech soběstačnosti.

Prostor Divadla v Řeznické je velmi komorní. Používáme s oblibou jako svůj podtitul "Velké divadlo na malé scéně", jelikož máme pouhých 80 míst. I proto jsme mohli hrát déle než jiná větší divadla - až do 11. března. Od té doby jsou blízká setkání všeho druhu znemožněna a my, tím pádem, odtrženi od hlavního finančního příjmu. Přes to všechno příští jubilejní sezónu chystáme. Chceme ji oslavit. Chceme ji oslavit s našimi diváky!

Zapojili jsme se také do charitativní iniciativy s názvem Vstupenka na NIC 2020, kterou realizuje náš letitý prodejce vstupenek - web GoOut. Pokud nás tedy nyní chce někdo podpořit, má možnost zakoupit si na GoOutu vstupenku na neexistující Představení o ničem. Funguje to úplně stejně jako běžný prodej vstupenek na jakékoli jiné představení, jen se vstupenky dají zakoupit v libovolné hodnotě od 20 do 5000 Kč. Ovšem v současné době nemůžeme od našich diváků, kteří sami řeší existenční starosti, očekávat, že ještě budou místo státu zachraňovat vše v zemi sami.

Je to tedy už 35 dní, co se snažíme udržovat kontakt s našimi diváky jediný bezpečný způsob – ten virtuální. Přesunuli jsme se proto na sociální sítě - Facebook, Youtube, Instagram a Twitter. Každý den vybíráme to nejlepší z našeho archivu, vymýšlíme kvízy, připravujeme soutěže, točíme video-seriál Karanténa podle našich hvězd. Od rozptýlení a čerstvých novinek o tom, co se děje za zavřenými dveřmi Divadla v Řeznické až po archivní unikátní materiály a záběry. Vzhledem k autorským právům se nemůžeme přidat k vlně divadelních streamů. Přes to všechno ve svém letitém úsilí o „velké divadlo na malé scéně“ pokračujeme a budeme rádi, když i Vy na nás nezapomenete.

Děkujeme. Jsme s Vámi, buďte s námi!
Za celé Divadlo v Řeznické – ředitelka Yvetta Srbová
.