Zpráva

Do Minoru přiletí Malá čarodějnice s velkým srdcem
vydáno: 27.2.2019
Divadlo Minor uvede v neděli 3. března 2019 od 18:00 na Malé scéně premiéru Malé čarodějnice na motivy stejnojmenné knihy Otfrieda Preußlera. Režisérka a autorka scénáře Tereza Karpianus v inscenaci kombinuje činohru s loutkami. Kromě minorských stálic Evy Leinweberové a Jiřího Knihy se na Malé scéně představí Brigita Cmuntová, Nataša Mikulková a Tereza Nádvorníková.

Příběh Malé čarodějnice a jejího věrného kamaráda Havrana znají tuzemští diváci hlavně díky animovanému seriálu z roku 1984, který nezaměnitelně namluvila Jiřina Bohdalová. Tereza Karpianus ve své inscenaci zachovává základní dějovou linku, tzn. snahu Malé čarodějnice stát se velkou čarodějkou a zatančit si spolu se staršími družkami o Filipojakubské noci, ale příběh přesunuje do současnosti a pozměňuje jeho vyznění.

„Naše Malá čarodějnice se odehrává v současném velkoměstě, ale téma zůstává - je to vzpoura proti špatné autoritě. Už jsem zapomněla, že původní pohádka končí velkolepým vítězstvím Malé čarodějnice, která spálí košťata zlých čarodějnic. Zato si dobře vzpomínám, jak jsem se bála neposlechnout učitelky a jak mi rodiče přišli neomylní. A usoudila jsem, že je dobré připomenout, že neposlušnost je někdy také ctnost. A to v každém věku. Malá čarodějnice se proto postaví autoritě, používá vlastní rozum a chce konat jen dobré skutky,“ říká režisérka.

Představitelku hlavní role, herečku a zpěvačku Brigitu Cmuntovou, mohou diváci znát ze seriálu První republika. Eva Leinweberová spolupracuje s Minorem dlouhodobě jako herečka (Zahrada, O klukovi, který neuměl zlobit) i režisérka (Nebojsa, O Smolíčkovi). Autorem hudby je Jindřich Čížek, který se coby skladatel podílel na inscenacích řady českých divadel (Lachende Bestien, Cirk La Putyka, Divadlo Husa na provázku, Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Západočeské divadlo v Chebu, Divadlo Lampion a další)

Tereza Karpianus vystudovala herectví a poté režii činoherního divadla na pražské DAMU. Jako režisérka, autorka adaptací a divadelních her spolupracovala s mnohými českými divadly – Divadlem D21, Divadlem Lampion, Městským divadlem Mladá Boleslav, Jihočeským divadlem České Budějovice, Národním divadlem Brno a nejčastěji pak s Klicperovým divadlem v Hradci Králové. Zajímá se i o dětského diváka, kromě několika inscenací určených mladému publiku je i autorkou knihy pro děti Prasátko Pigy a jeho kouzelný svět. Tu čte doma svým dvěma dětem.

Inscenace je vhodná pro diváky od 5 let.

zdroj zprávy: Josef Horák