Zpráva

Dva roky prázdnin v Divadle Polárka
vydáno: 1.11.2021
Dovedete si představit, že dva roky nechodíte do školy? Skupina spolužáků, hrdinů slavné verneovky Dva roky prázdnin, uvízla na pustém ostrově a stojí před otázkami, jak přežít, jak smysluplně strávit čas, který jim byl tak nečekaně dán, a kdy a jak to všechno skončí. Diváci Divadla Polárka, kteří v posledních dvou letech uvízli zavření doma, možná tyto otázky znají. V inscenaci režiséra Adama Steinbauera si mladší školní děti mohou prožít další dva roky prázdnin, tentokrát jako akční a dobrodružný příběh.

Pět žáků novozélandské vojenské kadetky se chystá na prázdninový výlet lodí. Něco se ale pokazí a oni ztroskotají sami bez doprovodu dospělých na neobydleném ostrově. Čelí osamocení, nejisté budoucnosti, divoké přírodě, ale i nesnadným vzájemným vztahům, sporům a neschopnosti domluvit se. Nečekaná situace je víc než co jiného nutí urychleně dospět.

„Především je to příběh o přátelství, které se stane jedinou zbraní proti nepřízni situace, zlu v nás i mimo nás. Kromě toho ale klademe důraz na vztah k životnímu prostředí. To jediné, co mají chlapci na ostrově kolem sebe, je příroda. Zprvu ji využívají, vytěžují, ale postupně k ní nacházejí úctu a vděčnost,“ popisuje režisér Adam Steinbauer. Práci tohoto mladého absolventa režie na JAMU a čerstvého držitele Ceny divadelních novin znají diváci Polárky už z pohádky Tamtadarova dobrodružství.

Další téma zdůrazňuje dramaturgyně Dagmar Haladová: „V postavě mladého Maora Nikyho se tu v dětem přístupné formě odrážejí i témata kolonialismu. Nikyho přirozený vztah k zemi v okolí Nového Zélandu, která je jeho domovem, stojí v ostrém kontrastu k “civilizovaným” chlapcům z vojenské školy, kteří mají přirozenou tendenci civilizovat i “dobyté” území.“

V inscenaci se představí téměř celý herecký soubor Divadla Polárka; objemný Vernův román se na jeviště “vešel” díky práci s diváckou fantazií, zkratkou a metaforou. Prostředí školní tělocvičny se tak může stát lodí v bouři, ostrovem i jeskyní, dobrodružství ale zůstává skutečné.

Scénář napsala za pomoci adaptace Ondřeje Neffa dramaturgyně Městských divadel pražských Simona Petrů, která se v minulosti v Polárce již podílela na inscenacích Naše třída či Ve jménu republiky. Za scénou stojí častá spolupracovnice Divadla Polárka Magdaléna Teleky (Co šeptají stromy, Pohádky o strašidlech, kohoutech a duze, Ve jménu republiky) a kostýmy jsou dílem Julie Emy Růžičkové. Hudbu pro inscenaci složil Matyáš Krtička.

Dva roky prázdnin
scénář: Simona Petrů
režie: Adam Steinbauer
dramaturgie: Dagmar Haladová
scéna: Magdaléna Teleky
kostýmy: Julie Ema Růžičková
hudba: Matyáš Krtička

Premiéra 6. listopadu 2021 v Divadle Polárka
7+ pro diváky od sedmi let


zdroj zprávy: Natálie Pelcová

Další zprávy