Zpráva

Festival Čekání na Václava v Klicperově divadle
vydáno: 17.8.2017
Letošní podzim v Klicperově divadle bude opět patřit festivalu Čekání na Václava. Čtrnáctý ročník, který bude probíhat od 28. září do 28. října 2017 na hlavní scéně Klicperova divadla i ve Studiu Beseda, přinese rozmanitou přehlídku divadelních souborů z celé republiky.

Ani tento rok nebude na festivalu chybět Východočeské divadlo Pardubice. Letos divákům nabídne inscenaci ŽIVÝ OBRAZ německého dramatika Maria von Mayenburga v režii Davida Šiktance. Černá groteska o útrapách manželského páru, který se rozhodne vyřešit své problémy tím, že přijmou do domácnosti mladou uklízečku. Ta se stává rodinným zpovědníkem i hromosvodem. Ale kdo je ve skutečnosti tato žena?

Divadelní studio Paradox je brněnský prostor pro alternativní umění, kulturu a především pro divadlo. Na festivalu Čekání na Václava se představí inscenace PODZIMNÍ SONÁTA od Ingmara Bergmana v režijním debutu Isabely Smečkové Bencové. Podzimní sonáta je komorním dramatem dvou žen. Matky, jež se snaží utéci před zodpovědností za nenaplněné osudy svých dcer, a mladé ženy, jež v sobě koncentruje minulá utrpení. V hlavních rolích Marta Zaoralová, Kateřina Francová, Dušan Hřebíček a Anna Hřebíčková.

Divadlo pod Palmovkou přiveze do Hradce inscenaci LASKAVÉ BOHYNĚ, které jsou dramatizací světově proslulého románu Jonathana Littella. Fiktivní paměti Maximiliána Aueho, které jsou vystavěny na půdorysu antické tragédie v režii Michala Langa. V hlavní roli se představí Jan Teplý, který za roli Maxmiliána získal širší nominaci na cenu Thálie 2016.

Těšit se můžete také na pražský Činoherní klub s inscenací TANEC BLÁZNŮ. Režie se ujal Ladislav Smoček. Tragikomedie, jejíž autor s výjimečným tušením a inteligencí zobrazil naše bezprostřední obavy z nevyzpytatelného obra na hliněných nohou. V hlavních rolích se objeví Petr Nárožný, Marika Procházková, Ondřej Vetchý, Stanislav Zindulka, Nela Boudová a další.

Pokládali jste si někdy otázky Co je Česko? Kde Česko začíná a kde končí? Kdo chce v Česku žít? Kdo tady žije, a proč? Pražské Studio Hrdinů se na festivalu Čekání na Václava představí s inscenací HEREC A TRUHLÁŘ MAJER MLUVÍ O STAVU SVÉ DOMOVINY v režii Kamily Polívkové. Stanislav Majer za tuto inscenaci získal Cenu divadelní kritiky za Mužský herecký výkon roku 2016.

S tragikomedií UŽ JE TADY ZAS bude hostovat soubor Divadla Na Jezerce. Hra o tom, co by bylo, kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale třeba jen usnul. A nyní se probudil. V hlavních rolích můžete vidět Ondřeje Kavana, Kristýnu Hrušínskou, Zdeňka Hrušku, Michala Kerna, Miluši Šplechtovou a další.

A jaký by to byl festival bez Antona Pavloviče Čechova. Divadlo v Dlouhé představí svoji novou inscenaci RACKA. Hra ruského dramatika, ve které se o něčem jiném mluví, o něčem jiném se žije a o něčem jiném je život, pod taktovkou režijně-dramaturgického tandemu SKUTR. Roli Niny Zárečné ztvárňuje pro diváky Klicperova divadla dobře známá Marie Poulová a v roli Konstantina Trepleva se objeví Pavel Neškudla, který hostoval v inscenaci Klicperova divadla Unisex a nyní ho lze vidět v divadelní adaptaci Davida Drábka Čtyřlístek. Dále hrají Klára Sedláčková-Oltová, Pavel Tesař, Tomáš Turek, Petr Jeništa, Jan Vondráček a další.

NAŠE TŘÍDA je inscenací brněnského Divadla Polárka. Hra zachycuje dějiny dvacátého století v jedné školní třídě. Spolužáci, kteří ve škole zažili válku i mír, radost z osvobození i útlak. Inscenaci režíroval Břetislav Rychlík.

Hru norského dramatika Henrika Ibsena PŘÍZRAKY pro pražské Divadlo X10 režíroval Jan Frič. Na minulost nelze zapomenout. Přízraky se vracejí. Severské drama s antickými rozměry. Hrají Alena Štréblová, Tomáš Petřík, Miloslav König a další.

Na festivalu Čekání na Václava se můžete navštívit také další pražské divadlo. Divadlo Ungelt nabídne inscenaci MISS DIETRICH LITUJE v režii Radovana Lipuse. Matka a dcera. Regina Rázlová jako Marlene Dietrich a Simona Postlerová jako Maria Riva ve strhujícím rodinném souboji. Láska a sebeláska. Zlatý prach slávy a neúprosný čas. Věčná bitva s minulostí. Kdo zvítězí?

Brilantní komedie JMÉNO podle nejlepší francouzské tradice v podání pražského Divadla Verze. Mluvit se dá o všem. Mezi dobrými přáteli a příbuznými by vlastně žádné téma nemělo být tabu. Ale co když jsou středostavovské předsudky větší, než se někteří domnívali? Hrají Roman Zach, Jana Janěková ml. Petr Lněnička, Jan Dolanský a Linda Rybová.

SEZNAMME SE je koncertní zábavná show spojená s autorskými písněmi a hereckými výstupy Jana Budaře. Těšit se můžete na známé i utajené projekce, můžete položit Janu Budařovi jakoukoliv otázku, zatančit si přímo na podiu. Jan Budař se vtělí do čtyř rolí charismatických mužů, kteří se budou seznamovat s náhodnými divačkami z publika – nenapravitelný romantik Viktor Kalina, tvrdý rocker Broňa Čupřík, nekompromisní podnikatel Tomáš Jeroným Kroupa i cítící esoterik Ondřej ‘Zen’ Nadpozemský. Přijďte a seznámit se můžete i vy!

Jednou z nejúspěšnějších a nejžádanějších inscenací posledního ročníku Divadla evropských regionů byla hra česko-chilské autorky Anny Saavedry OLGA (HORRORY Z HRÁDEČKU). A proto Vám nabízíme i na festivalu Čekání na Václava možnost nahlédnout na život Olgy Havlové, který si sama nevybrala, ale vzala ho hrdě za svůj. Pavlína Štorková jako Olga Havlová získala Cenu Divadelní kritiky v kategorii Ženský herecký výkon.

Během měsíce, po který festival Čekání na Václava probíhá, se můžete těšit také na domácí představení Klicperova divadla. Festival Čekání na Václava bude zahájen populární inscenací FIGAROVA SVATBA v adaptaci a režii Davida Drábka. Dále se můžete těšit na úspěšnou britskou komedii, která byla v Klicperově divadle uvedena v české premiéře, VINCENC v režii Petra Štindla. Chybět nebudou ani TŘI MUŠKETÝŘI, VELKÁ MOŘSKÁ VÍLA, KATI, nejnovější premiéra Davida Drábka NETOPÝR, KOČIČÍ HRA, divácky populární inscenace KOULE v hlavní roli s Pavlou Tomicovou a nebo RICHARD III..

Těšit se můžete také na dvě domácí premiéry, kterými bude 14. ročníku festivalu Čekání na Václava ukončen. První premiérou, která se uskuteční 27. října 2017 ve Studiu Beseda, bude hra Jakuba Tvrdíka v režii Adély Laštovkové Stodolové SPYBOX. Civilizovaný svět máme rádi. Dřív jsme si mysleli, že svoboda a soukromí je něco jako jakási svátost a privilegium, ale naštěstí jsme tu blbost prokoukli. Ve velkém jsme se začali odhalovat, odkopávat a k velké radosti nás všech i svlékat, protože to zbožňujeme. Protože to potřebujeme. Sledovat cizí životy a být součástí něčeho velkého, něčeho skutečného. Šmírovat. Pojďte šmírovat s námi!

Velký dům někde v horách, sněhová vánice, osm žen, jedna mrtvola. Osm žen a každá je jiná, každá něco skrývá. A kdo je vrah? Kdo mluví pravdu a kdo lže? A je vše opravdu tak, jak to na první pohled vypadá? Druhou premiérou, která se divákům představí o den později, tedy 28. října 2017, bude detektivní hra Roberta Thomase OSM ŽEN.

Od letošní sezony startuje v Klicperově divadle nový projekt BESEDA X. Dvakrát měsíčně si můžete užít vybraná komorní představení z celé republiky. Během festivalu Čekání na Václava jsme pro Vás vybrali inscenaci, která vznikla v pražském Experimentálním prostoru NoD, MILUJI TĚ JAK PO SMRTI v režii Jana Nebeského a hru Maxe Frische HOMO FABER z Činoherního studia Ústí nad Labem. V září se v rámci Besedy X můžete těšit ještě na MACBETH - TOO MUCH BLOOD Divadla Na Zábradlí a NÁMĚSÍČNÍKY brněnského HaDivadla.

Pokud si budete chtít odpočinout od divadla, můžete zavítat také na naši hudební produkci. Na své si přijdou milovníci šansonu i jazzu. Festival zahájí 28. září recitál textaře, producenta a renesančního člověka MICHALA HORÁČKA, jehož tvorba je spjata zejména s Petrem Hapkou. Michal Horáček spolu se svými hosty představí to nejlepší ze své tvorby.
Dále si můžete přijít poslechnout ROBERTA KŘESŤANA S KAPELOU DRUHÁ TRÁVA, ZDENKA MERTU a také si nenechte ujít jazzovou přehlídku JAZZ GOES TOWN.

A ti, kteří by se rádi dozvěděli více o chystaných premiérách SpyboxOsm žen, mohou navšívit diskuzi s tvůrci obou těchto inscenací. Diskuze k inscenaci Spybox proběhne 4. října v 18 hodin a diskuze k Osmi ženám se bude konat 9. října rovněž v 18 hodin.

Přehled všech hostů festivalu Čekání na Václava naleznete na webových stránkách:
http://www.klicperovodivadlo.cz/kalendar/cekani-na-vaclava-host/

Prodej vstupenek bude zahájen v pondělí 28. srpna v 10 hodin v předprodeji Klicperova divadla na Gočárově třídě a online prostřednictvím webových stránek www.klicperovodivadlo.cz a www.hkpoint.cz. Předplatitelé si mohou přednostně vyměnit kupony a zakoupit vstupenku na jedno představení již od čtvrtka 24.8.2017.

zdroj zprávy: Martin Sedláček

Další zprávy