Zpráva

Po dlouhých osmdesáti třech letech se na repertoár činohry Národního divadla moravskoslezského vrací slavná klasická komedie Carla Goldoniho Sluha dvou pánů. Ale tohle bude Goldoni po ostravsku! Dramatik a zároveň režisér Tomáš Svoboda klasickou komedii dell’arte zachoval, ale přenesl ji do ryzí ostravské současnosti: Divák se tak může těšit na poctivou dávku ostravské rázovitosti, na mnoho komických záměn, nedorozumění a schválností, ale navrch i na to nejpeprnější z českých, moravských i slezských nářečí včetně hantecu a mluvy „po našymu“. Truffaldino (u nás Truf v podání Petra Panzenbergera) jako „pěrun z Dubiny, co ma po dvuch šichtach“! Originální verzi Sluhy dvou pánů pro NDM napsal a režíruje Tomáš Svoboda.

Inscenace Goldoni po ostravsku aneb Sluha dvou pánů je tedy výraznou autorskou adaptací slavného kusu Carla Goldoniho z roku 1745. Zachovává klíčové dějové motivy (Tomáš Svoboda přenesl děj i postavy do prostředí autosalonů kdesi v současné Ostravě). Hledá komiku ve slovním humoru (paroduje různá nářečí), což byl rys naprosto typický pro komedii dell’arte, a zároveň stále chce tvořit lidovou zábavou. „Tomáš Svoboda pohlíží na celou původní hru s patřičnou dávkou nadhledu a s vehemencí a drzostí ji chce přizpůsobit dnešku. Goldoni po ostravsku je tak stále živelnou fraškou odkazující na to nejlepší z původního žánru, je komedií o vychytralosti, ale zároveň chce být živoucí inscenací, hranou dnes a pro ostravské (naše) publikum,“ přibližuje dramaturg Adam Gold. „Divák se tak může těšit na prostředí oprýskaného autosalonu-servisu, ve kterém polští zloději aut ‚uzdravují“ své stroje. Na romského krále, který za ojeté BMW slíbí i vlastní dceru, na jednu drsnou kelnerku z ‚Přívoza‘, na brněnskou ‚kocnu‘ a pražského kořena, kteří se hledají, aby našli společnou lásku v (reálně už dávno ne!) černé Ostravě,“ rozvíjí dramaturg.

Nekorektní humor provází celý děj, nechybí vulgarismy a komedie je tedy vhodnější pro diváky od 15 let výše. „Je to permanentně drzý a naprosto nekorektní. Chováme se šovinisticky, rasisticky, ale zároveň je v tom nadhled a láska, takže to najde pochopení… Je i není to za hranou – hrdina není rasista, je to prostě debil. Ženy tu mají pěknou kastli a slušný airbagy, mluvíme s touhle metaforou a je to i příšerně šovinistický, ale je v tom láska a je to k sežrání! Má to hravost,“ netají se Tomáš Svoboda. „Vždycky zlepší inscenaci, když se v ní uráží Brno. Všechny ty vtipy na Brňáky máte vy Ostraváci rádi a je to tam!,“ napovídá dále Svoboda. „Bude to legrace a pořádná jízda!,“ uzavírá. Pokud se divák chce dozvědět přímo od Tomáše Svobody ještě víc o tom, do „čeho jde“, najde to v podcastu s autorem a režisérem. Poslech v mobilu nebo na webu divadla.

Světová premiéra komedie Goldoni po ostravsku aneb Sluha dvou pánů je v sobotu 18. září 2021 v Divadle Antonína Dvořáka, repríza v úterý 21. září tamtéž.

V roli Trufa Petr Panzenberger. Dále hrají Lada Bělašková, Kateřina Breiská / Petra Kocmanová, Vít Roleček, David Viktora, Jiří Sedláček, Martin Dědoch, Kamila Janovičová / Renáta Klemensová a další.

zdroj zprávy: Šárka Swiderová