Zpráva

Hořká komedie Ivana Vyrypajeva na Malé scéně DJKT
vydáno: 29.3.2017
Divadlo J. K. Tyla uvede 1. dubna na Malé scéně Iluze, hořkou komedii Ivana Vyrypajeva. V plzeňském divadle se tak vůbec poprvé objeví text tohoto předního představitele současného ruského dramatu.

O režii a dramaturgii inscenace se dělí tandem tvořený Kristýnu Kosovou a Adamem Svozilem. Tito úspěšní mladí tvůrci získali za režii inscenace Rituální vražda George Mastromase, kterou mohli Plzeňané vidět na mezinárodním festivalu Divadlo, Cenu Marka Ravenhilla, udílenou Centrem současné dramatiky. Stejně jako u jmenované inscenace je autorem scénické hudby k Iluzím Jakub Borovanský a kostýmy a scénu navrhl Ján Tereba.

„Padesát dva let! Stále spolu. Byl to skutečně naplněný život. Plnohodnotný život! Nádherná láska,“ říká jedna ze čtveřice postav v prologu hry, která vychází z životního bilancování dvou manželských párů a z hodnocení společně prožitých let v partnerském vztahu. Ale co je to vlastně láska, štěstí a porozumění? Co když to všechno jsou jen Iluze? Během chvíle lze zpochybnit vše, čemu jsme dosud věřili... Pro věčné a nestárnoucí téma partnerských vztahů volí Ivan Vyrypajev neotřelou formu, která je založena na úzkém kontaktu s divákem. „Text neustále osciluje mezi vyprávěním a předváděním, diváci jsou přímo oslovováni a tím jsou vtaženi do hry, pro herce je velmi náročné odhadnout, kdy udržet hodnotící odstup a kdy se více ponořit do hloubky postavy,“ vysvětluje Kristýna Kosová.

S nelehkými hereckými výzvami se vypořádá čtveřice herců: kromě ostřílených členů plzeňské činohry Jany Kubátové, Kamily Šmejkalové a Michala Štěrby také nováček souboru Pavel Neškudla, který se svým excelentním výkonem v inscenaci Talentovaný pan Ripley probojoval do širších nominací na Cenu Thálie.

Filmový a divadelní režisér, herec a dramatik Ivan Vyrypajev je zástupcem divadelního hnutí Novaja drama, které usiluje o zpracování aktuálních témat současným divadelním jazykem. Úspěšná byla mimo jiné jeho hra Kyslík, ale ceněna je také jeho filmová tvorba, např. snímek Euforie byl uveden na mezinárodních filmových festivalech v Cannnes, v Benátkách nebo v Karlových Varech. Vyrypajevovy hry, stejně jako jeho filmy, vynikají silným příběhem, bohatou představivostí, snovými obrazy a také černým humorem, který stále znovu a znovu zabraňuje nástupu sentimentu.

zdroj zprávy: Michaela Svobodová