Zpráva

Když se dívá celé město...
vydáno: 8.12.2017
První premiérovou inscenací Divadla PULS v sezóně 2017/18 bude LIVE, když se dívá celé město. Text napsala Lucie Radimerská a režie se ujal Martin Vokoun. Inscenace ve formě site-specific bude uváděna v klubovém prostoru DriveHouse. Premiéra proběhne 15.12. 2017 ve 20:00.

Občas najdeme spojence v někom, u koho to nejméně čekáme…
Denní světlo se pomalu rozpouští ve tmě, která zahání naděje do kouta. Ti šťastnější usínají, ti méně šťastní se převalují v postelích a ti nejméně šťastní lezou na střechy výškových budov. Možná si chtějí prohlédnout noční město, možná si chtějí promluvit s Bohem, možná chtějí skočit dolů. Možná se jich tam sejde víc a zůstanou spolu až do svítání, kdy všechny původní důvody lézt nahoru přebije světlo přicházejícího dne.
A možná to celé nebude tak vážné, jak se po předchozích slovech může zdát…

„LIVE, když se dívá celé město je hrou na hraně. Nejen proto, že se postavy celou dobu pohybují na hraně střechy, ale také proto, že se ocitají na hraně mezi dnem a nocí, na hraně mezi životem a smrtí. A to všechno na hraně dvou žánrů - grotesky a existenciálního dramatu. Inscenaci zkoušíme v atraktivním a ojedinělém prostředí půdy klubového prostoru DriveHouse, tedy ve formě site-specific, která pro scénografii využívá především jedinečnosti daného místa. Doufám, že diváky bude naše inscenace na hraně dvou zmíněných žánrů nejen bavit, ale také jim položí různé otázky, na které nabídne odpovědi,“ říká režisér Martin Vokoun.

„Text Lucie Radimerské určitým způsobem naplňuje přísloví Ráno moudřejší večera, tedy vykresluje, jak na nás může působit soumrak a noc, dočasný odchod denního světla, a jak může náš celkový stav mysli opět změnit svítání. Hra také reflektuje to, do jak velkých problémů v nás mohou vyrůst původně malá “semínka”, která jsme v sobě zaseli, a jak snadno je můžeme objevit, když zažijeme určité situace nebo potkáme určité lidi,“ dodává dramaturg Matouš Danzer.

Inscenační tým
Scénář: Lucie Radimerská
Režie: Martin Vokoun
Dramaturgie: Matouš Danzer
Kostýmy: Dominika Pichler
Loutky: Agnieszka Pátá-Oldak
Hudba: Mech
Grafika a projekce: Adam Virt
Produkce: Jana Střížovská Matyášová
Hrají: Lucie Radimerská, Josef Horák, Barbora Jelínková, Gabriela Dorantová
Premiéra 15.12. 2017 ve 20:00 v DriveHouse.


zdroj zprávy: Jana Střížovská Matyášová