Zpráva

Klasická tragikomedie o moci a lásce v Šaldově divadle
vydáno: 13.6.2018
Činohra DFXŠ uvede poslední premiéru letošní sezóny. Budou jí Úklady a láska Friedricha Schillera. Režisérem inscenace je Ivan Krejčí spjatý s ostravskou Arénou, jedním z nejúspěšnějších divadel v České republice.

Hru uvádíme v nové úpravě, kterou pro DFXŠ připravil dramatik Tomáš Vůjtek, jenž s režisérem Krejčím pravidelně spolupracuje. Téměř čtvrt tisíciletí starý Schillerův text získal větší úsečnost a především byl obohacen o postavu Opovědníka, jakéhosi kabaretního průvodce dějem, který rychle navozuje nové situace a ironicky komentuje dění. Výsledkem je posílení tragikomických až groteskních prvků textu a posun směrem ke „krutému kabaretu“, který může připomenout tvorbu dalšího velikána německého divadla, Bertolta Brechta. Ve své době politicky velice třaskavá Schillerova hra nese i dnes společenskokritická témata a zobrazuje bezohledné zneužívání moci.
Režisér Krejčí spolupracuje během posledních let s DFXŠ už podruhé.

Naposledy zde uvedl Gogolova Revizora, který byl rovněž pojat jako cynická groteska a setkal se se zájmem diváků. O svém pohledu na svět režisér říká: „Téměř se mi zdá, že už nám nezbývá nic než cynický a černý humor, aby se dal pojmenovat ten zvláštní, podivně pitomý tanec politiky, který se odehrává v české kotlince. A účinkují v něm figury a figurky, které jako by vypadly z Gogola. Ale to by nemělo zakrývat to, že se tady bojuje o moc a že je to vážné a bude to mít důsledky pro všechny.“

Role Ferdinanda je první velkou příležitostí, kterou v DFXŠ dostává letošní posila souboru Michal Lurie. Jeho lásku Luisu hraje Eliška Jansová. Role intrikána Wurma připadla Tomáši Váhalovi a Karolína Baranová hraje Lady Milfordovou, prominentní milenku, která stojí v pozadí spletitého děje. Zpívajícím průvodcem je Markéta Tallerová.

Inscenace je součástí partnerské mezinárodní spolupráce JOŚ, která spojuje liberecké divadlo s divadly v německé Žitavě a polské Jelení Hoře. V rámci této spolupráce dostávají v inscenacích prostor i zahraniční hosté. Kostýmy k inscenaci navrhla Margo Galas, výtvarnice tvořící zejména v Polsku, Německu a dalších evropských zemích.

Premiéry se v Šaldově divadle odehrají 15. a 17. června 2018, do prázdnin je ještě možné navštívit reprízy 19. a 20. června.

zdroj zprávy: Jakub Kabeš

Další zprávy