Zpráva

Letní scénu pod žižkovskou věží otevře v květnu premiéra Ivy Janžurové a oslava jejího životního jubilea
vydáno: 15.12.2020
Přes 90 večerních představení či koncertů a 13 víkendových dopoledních pohádek k tomu odehraje příští rok na své letní scéně Divadlo Kalich spolu se spřátelenými soubory. Program Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží odstartuje už 17. května 2021.

„Máme výhodu zastřešeného hlediště, nemusíme tedy rušit kvůli případné nepřízni počasí. Letos se ukázalo, že produkce na vzduchu představují jistotu a bezpečí i pro ty diváky, kteří momentálně nechtějí za divadlem do uzavřených prostor. Zároveň z hlediště vyzařovalo, jak kulturu ke svému životu potřebují. Na tu společnou radost a děkovačky bouřlivější než kdy jindy vzpomínám doteď,“ říká producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Třetí ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží zahájí významná divadelní a společenská událost v podobě premiéry nové inscenace herecké legendy Ivy Janžurové u příležitosti jejích květnových osmdesátých narozenin. Herečka nastuduje francouzskou komedii Pusťte mě ven!!! od Jean-Marie Chevreta, která je napsána jako jedno velké herecké sólo.

„Aniž bychom to mohli ovlivnit, žijeme právě v divadelním bezčasí a všechno to, co bylo každodenním tepem našich dnů, zamrzlo. Věřím, že jen na čas. Maminka natočila spoustu krásných filmů a hrála a hraje úžasné role v divadlech. A ona i já máme to štěstí, že je to doposud krásná žena plná života, s bystrou myslí a radostí v srdci. Je zvyklá na pracovní cvrkot a pohyb a hlavně myšlení. Nemůže se zastavit, i když je celý svět chromý tou zákeřnou chorobou. Název hry Pusťte mě ven!!! nám proto zní jako výkřik naší vůle. Přání, aby se divadelní život vzpamatoval z bezvědomí. Nemyslím tolik na to, že ´Janžurka´ bude mít významné životní jubileum, myslím na čas spolu. To je krásné a tak syté láskou, že to ani neumím popsat. Ale není to jen tak nějaké něžnění a chichotání, abychom si rozuměli. Znám ji, je velmi přísná na sebe i na ostatní. Pusťte mě ven!!! je svižná komedie. Neznám nikoho, kdo by ji zahrál lépe,“ vysvětluje Sabina Remundová, která první premiéru Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží bude režírovat a zároveň si po boku své matky zahraje menší roli.

Slavit kulatiny bude na jevišti pod žižkovskou věží ještě v květnu další velká osobnost českého divadla. Šedesátiny operní pěvkyně Dagmar Peckové připomene 31. května pražská premiéra úspěšné činoherní inscenace o životě Marie Callas Mistrovská lekce, v níž Pecková září v Městském divadle Mladá Boleslav.

Na programu Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží bude více premiér či prvních uvedení vzhledem k tomu, že některé nazkoušené inscenace zatím nemohly být řádně uvedeny. Například titul Divadla Kalich Silnice na motivy Felliniho filmu s Barborou Hrzánovou a Radkem Holubem v hlavních rolích (17. června), převleková komedie pro dva herce Dokonalá fraška s Lucií Štěpánkovou a Ladislavem Hamplem z produkce Komorního divadla Kalich (4. června) nebo bláznivá komedie Divadla Palace Hledám ženu, nástup ihned s Markem Adamczykem či Evou Burešovou (10. července).

Tradicí programu žižkovské letní scény jsou vedle divadla také vybrané akustické koncerty. Po letošním prvním hostování se pod věž vrátí s několika vystoupeními Jarek Nohavica, pravidelnými hudebními hosty jsou Tomáš Klus, Ondřej Havelka a jeho Melody Makers či 4TET. Naopak úplnou novinku představují sobotní dopolední pohádky. Pravidelný program pro malé diváky bude zahájen na Mezinárodní den dětí 1. června.

Divadlo Kalich plánuje Prima Hvězdné léto pod žižkovskou věží až do prvních zářijových dnů. Předprodej je již zahájen na www.divadlokalich.cz.

zdroj zprávy: Jaroslav Panenka