Zpráva

Mário a kouzelník
vydáno: 28.2.2014
SERGEART. COM a LA FABRIKA uvádějí
Multimediální adaptaci povídky THOMASE MANNA
MÁRIO A KOUZELNÍK

ABY POCHOPILI, CO SE KOLEM NICH DĚJE, MUSEL PŘIJÍT KOUZELNÍK!

Po úspěšném Bláznivém Petříčkovi s Tatianou Vilhelmovou a Vojtěchem Dykem v hlavních rolích, připravuje divadlo La Fabrika a produkční společnost SERGEART.COM další projekt. 22. března uvedou v premiéře multimediální adaptaci povídky Thomase Manna – Mário a kouzelník. V hlavní roli Zuzana Bydžovská.

Thomas Mann napsal povídku Mário a kouzelník před padesáti lety jako obraz nastupujícího fašismu. Podle autora dramatizace a režiséra představení Petera Serge Butka je ale stále velmi aktuální: “Mário a kouzelník mě zasáhl už jako malého kluka, když jsem viděl jeho slavnou televizní inscenaci s Jurajem Kukurou v roli kouzelníka. Když jsme před časem řešili naši další spolupráci s La Fabrikou, vzpomněl jsem si na silné pocity, které ve mě téma manipulace tenkrát vyvolalo a uvědomil jsem si, že i v současnosti může být ta povídka velmi aktuální a silná.” Což potvrzuje i představitelka hlavní role Zuzana Bydžovská: ”To,co nám vzniklo během zkoušení, není 50 let starý text, ale téma, které je vždy aktuální. Vyloučení člověka ze společnosti a to, co se s ním stane poté, je nadčasová záležitost.” S přijetím role Kouzelníka prý dlouho neváhala: ”S Peterem se známe dlouho, ale nikdy jsme spolu nepracovali. Když přišel s nabídkou tohoto titulu, zaujal mě tým tvůrců a také možnost pracovat v divadle La Fabrika. Většinou se rozhoduji impulzivně, jdu za intuicí, a tak jsem přijala.”

Představení bude výjimečné nejen silným hereckým obsazením, ale i svým zpracováním. Vzniká totiž na míru novému divadelnímu sálu La Fabriky, který nabízí unikátní zvukové možnosti nebo projekce, které budou diváky obklopovat ze tří stran na několika úrovních hloubky. ”V projekcích diváci uvidí, jak hrané filmové pasáže, které realizuje Jan Truhlář, tak prvky animovaného filmu, které pro představení vytvořila režisérka a renomovaná animátorka Michaela Pavlátová. Kostýmy zas vyrábí módní výtvarnice Jaroslava Procházková a hudbu, kterou složil Jakub Štorek, nahráli špičkoví muzikanti z Orchesteru Bandini,” vypočítává své spolupracovníky režisér Butko, který si prý přesto nejvíc užívá intenzivní práci s herci: ”Hledáme a třídíme stopy současného společensko-politického dění v Mannově povídce a fascinuje nás, kolik těch věcí nás dodnes anebo opět obklopuje. Postavy v našem představení si neuvědomují, co se kolem nich děje, respektují i věci negativní, protože si neumí představit, že by je nerespektovali.... Lidem totiž plno věcí nedochází, dokud se něco nestane. A v našem představení se stane to, že přijde kouzelník...”

V hlavní roli: ZUZANA BYDŽOVSKÁ
dále hrají: PATRIK DĚRGEL, JITKA NERUDOVÁ, JIŘÍ HÁNA, MATĚJ NECHVÁTAL, MÁRIO BOA a TOMÁŠ BRYCHTA.
scénář a režie: PETER SERGE BUTKO
animace: MICHAELA PAVLÁTOVÁ
hudba: JAKUB ŠTOREK a ORCHESTER BANDINI
scéna a projekce: JAN TRUHLÁŘ
kostýmy: JAROSLAVA PROCHÁZKOVÁ
producent: RICHARD BALOUS, LA FABRIKA a PETER SERGE BUTKO, SERGEART