Zpráva

Minor řeší Záhadu hlavolamu
vydáno: 13.10.2017
Divadlo Minor uvede v neděli 15. října od 18 hodin premiéru inscenace Záhada hlavolamu podle prvních dvou dílů slavné stínadelské trilogie Jaroslava Foglara o jejichž dramatizaci se postarali Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský. V režii Jakuba Vašíčka znovu ožijí příběhy Rychlých šípů, odkaz Vojtěcha Vonta v podání herečky a zpěvačky Moniky Načevy a dobrodružné souboje s tajemným Širokem, jehož ztvární přední čeští parkouristé Daniel Samek či Tomáš Zonyga.

Na oprýskané zdi se objevila tajemná kresba ježka v kleci. Kdo ji tam nakreslil a proč? Rychlé šípy se vydají na nebezpečnou cestu do temných Stínadel, aby této i dalším záhadám přišly na kloub. Kdo byl tajemný Jan Tleskač? Jaká je totožnost záhadné postavy s maskou? A kdo bude zvolen Velkým Vontem? To je jen několik z celé řady otázek, které už zase čekají na zodpovězení.

Minorská Záhada hlavolamu slibuje netradiční podívanou – jednak díky obdivuhodným fyzickým výkonům parkouristů v roli Široka, a také kvůli pojetí Vontů. Ti jsou zde totiž ztvárněni herečkami. „Naše inscenace je mozaikou, která divákovi odhaluje postupně jednotlivé indicie tak, aby si je složil ve svůj vlastní obrázek. Zároveň jsme se ptali po původu pověsti opovrhovaných i obávaných stínadelských hochů, Vontů, a hledali jevištní vyjádření této odnepaměti panující rivality mezi nimi a chlapci z ostatních čtvrtí. Řešení, které jsme zvolili, je razantní a nejspíš překvapivé, přináší však podle nás právě to napětí, jehož je pro divadelní adaptaci takového tématu zapotřebí. Ikonickou postavou trilogie je pak tajemný Široko, kterého mají zejména starší diváci v paměti především v nezapomenutelném podání Jana Třísky. Věříme, že i náš Široko se díky neuvěřitelným schopnostem jeho představitelů vryje divákům hluboko do paměti.“

V rámci uvedení inscenace připravil Minor také dvě speciální outdoorové hry pro rodiče s dětmi "Po stopách Jana Tleskače" a "Za tajemstvím Široka".

Jakub Vašíček (1979)Tomáš Jarkovský (1986) patří k nejvýraznějším divadelním
tvůrcům věnujícím se dětskému divákovi. Divadlo Minor úspěšně uvádělo několik let
jejich inscenace Perníková chaloupka (2012)Jak kohouti obarvili svět (2014). Oba
vystudovali režii a dramaturgii alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU
pod vedením Ivana Rajmonta a Jana Borny. Spolupracovali mj. s Naivním divadlem
Liberec, Jihočeským divadlem České Budějovice, Západočeským divadlem Cheb,
Divadlem Alfa Plzeň či LG Maribor, v posledních letech pak působí v královéhradeckém
Divadle Drak. Spoluzaložili také nezávislé divadlo Športniki.


zdroj zprávy: Josef Horák, PR divadla Minor