Zpráva

Muzikál Horečka sobotní noci se v prosinci 2016 rozloučí
vydáno: 9.6.2016
Na konci roku 2016 skončí práva k uvádění muzikálu Horečka sobotní noci v České republice. Muzikálovou legendu s hity Bee Gees u nás nastudovalo pražské Divadlo Kalich. Derniéra připadne konkrétně na neděli 18. prosince.

„Horečku bychom z repertoáru ještě určitě nestahovali, stále je to představení v plné síle. Ale i tak si nemůžeme stěžovat, původně jsme měli licenci na 100 repríz a následně nám byla s ohledem na neutuchající zájem diváků prodloužena, takže se budeme loučit později, než jsme původně měli. V období od začátku nové divadelní sezony do prosince navýšíme herní termíny Horečky, aby se dostalo na každého, kdo se na ni chce vrátit, anebo ji konečně stihnout,“ vysvětluje producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Původní filmová Horečka sobotní noci s písněmi britské skupiny Bee Gees se stala fenoménem okamžitě po své premiéře v roce 1977, podařilo se jí odstartovat módu hudebních snímků pozdějších let. Díky jejímu obrovskému komerčnímu úspěchu se disco stalo novým životním stylem na obou březích Atlantiku a představitel hlavní role John Travolta hereckou hvězdou první velikosti. Album s hudbou z filmu - na pomezí rocku, popu a disca - vyvolalo přímo kulturní revoluci, je jedním z nejprodávanějších soundtracků všech dob, kapela Bee Gees za něj získala ceny Grammy a provždy se zařadila mezi velká jména světové hudební scény.

Přechod Horečky z filmového plátna na jeviště se chystal řadu let. Napjatě sledovaná premiéra divadelního muzikálu Horečka sobotní noci se uskutečnila 5. května 1998 v londýnském West Endu a opět způsobila senzaci. Inscenace byla nominována hned na tři Ceny Laurence Oliviera a rozjela se do světa. V roce 1999 se neméně úspěšně uvedla na newyorské Broadwayi, událostmi se staly rovněž její nastudování na dalších předních evropských i asijských scénách, stejně jako různá národní turné.

Divadlo Kalich uvádí Horečku sobotní noci od 30. září 2014 jako moderní taneční show v režii a choreografii Jána Ďurovčíka. Vlnu pochvalných kritik vyvolalo především precizní provedení náročných choreografií mladým hereckým souborem v čele s Janem Křížem a Přemyslem Pálkem v alternaci hlavní role Tonyho Manery. Nejbližší reprízy odehraje Divadlo Kalich 17. a 18. června. Ve dnech 24. a 25. června se pak Horečka sobotní noci představí pod širým nebem v amfiteátru Loket. Do Kalichu se vrátí od října.

zdroj zprávy: Jaroslav Panenka