Zpráva

Na Provázek přijede cirkus!
vydáno: 4.3.2020
Vyhlášený Cirkus Abrafrk už brzy rozbije svůj stan na Provázku. Loutková hra světoznámého surrealisty Daniila Charmse v režii umělecké šéfky Anny Davidové pozve děti od tří do tři sta třiceti tří let do světa bezbřehé fantazie a půvabného nonsensu. Premiéra proběhne ve Sklepní scéně Divadla Husa na provázku 7. března 2020.

Ve třetí inscenaci probíhající donkichotské sezony přivítá provázkovské jeviště další fantasty a snílky. Jedním z nich je hlavní postava Cirkusu Abrafrk, chronický nešika a uličník Všetečkin, který svou neodbytnou touhou vystupovat v cirkusu spouští celou sérii bláznivých událostí. Dalším takovým taškářem, který snil nemožné, byl bezpochyby i sám autor potřeštěné cirkusové hříčky.

„Charmsovi vycházelo za jeho života jen dílo pro děti, proto jsou pro něj děti partnery, kterým se může svěřovat se svými pochybnostmi o světě svázaném logikou a spolu s nimi se vysmívat příčetné vážnosti dospěláckého světa,“ přibližuje Anna Davidová, která se k Charmsově tvorbě vrací po své úspěšné inscenaci Báby v Divadle Na zábradlí, a dodává: „Daniil Charms je pro svůj absurdní, nevybíravý humor mým odvěkým oblíbencem. Jsem ráda, že se k téhle poezii vyšinutosti mohu opět vrátit.“

Ke spolupráci Davidová přizvala dva svébytné tvůrce dlouhodobě se věnující mimo jiné tvorbě pro děti. Loutky fakírů, krotitelek divé zvěře a provazochodkyň navrhl výtvarníka ilustrátor knih pro děti František Petrák, který je rovněž autorem výtvarného řešení cirkusového divadla, v němž se všechna alotria odehrávají. Poťouchle hravou hudbu a písně složil skladatel Mario Buzzi.

Inscenace vychází z oceňovaného překladu rusisty Ondřeje Mrázka, který k dílu dodává: „Cirkus Abrafrk je bujará taškařice na oslavu křehké divadelní magie, dětského údivu, vášně pro nevysvětlitelné, zvukomalebných nesmyslůa svobodomyslného rošťáctví.“ Přestože je svět Cirkusu Abrafrk nebývale zalidněn, všech úloh se zhostí pouze tři herci. Z provázkovského souboru v inscenaci uvidíte Ondřeje Kokorského a Tomáše Žilinského, které jako host doplní Miroslav Sýkora, zdravotní klaun a herec, jenž na Provázku vystupuje v inscenaci Mariina volba.

„Charms se vysmívá všem, co jenom přežívají. To mi přijde v téhle upachtěné, uspěchané epoše celkem přesné. Charmsovy nehoráznosti jevišti rozhodně svědčí!,“ zve na nevšední divadelní zážitek Davidová nejen děti, ale i jejich rodiče, kteří se při „divadelní potopě“ nudit rozhodně nebudou.

Premiéra: v sobotu 7. března 2020 v 17.00 ve Sklepní scéně Divadla Husa na provázku
Další reprízy: neděle 8. března (16.00), neděle 22. března (16.00), neděle 19. dubna (16.00)

Am ham chlam Kaba baba Saba baba Samba hip čip lip Čiki kiki luki kuki Čuch šuch Sdugr pugr Puf uf Prrr?! I tak se může jmenovat postava divadelní hry pro děti. Tedy pokud je jejím autorem jistý pan Daniil Charms z Petrohradu. Světoznámý surrealista a taškář s krajně vyvinutým smyslem pro nesmysl. Už jste někdy v divadle zažili potopu? Krotitelka Matylda Derdiedas, fakír Charindronáta Pirongrocháta Čepíngrombóm bom cháta a další jí čelí právě teď. A kolem krouží uprchlá žraločice Pípchen!
Charms na Provázku - pro děti od tří do tři sta třiceti tří let! V režii umělecké šéfky Anny Davidové a ve scéně a s loutkami Františka Petráka, významného českého výtvarníka a ilustrátora knih pro děti.


zdroj zprávy: Alžběta Nagyová

Další zprávy