Zpráva

Nová inscenace v MeetFactory vám nedá spát
vydáno: 14.5.2015
Motto: Putování dovnitř vlastní duše může být nebezpečnější a dobrodružnější než cesta na druhý konec světa.
Čtyři režiséři, jedna inscenace. Špaček, Ferenzová, Čermáková, Bambušek – Nespavost. Nejnovější inscenace divadla MeetFactory inspirovaná Annou KareninouSexusem Henryho Millera vypráví o odvaze, o lásce k druhému, o literatuře a fenoménu četby jako možnosti vyjít ze svého omezeného vidění světa a objevit možnost změnit svůj život.


Příběh bezejmenné ženy, která se v noci místo spánku věnuje četbě klasické literatury. Její noční výlety za Tolstého Annou Kareninou či Sexusem Henryho Millera, kterým postupně čím dál víc propadá, ji přivádějí až na samý pokraj života a smrti. Zároveň se jí však podaří nahlédnout vězení, ve kterém dosud, ač zaopatřená, svobodná a spokojená, dobrovolně žila.

„Knihu Anna Karenina mám velmi rád. Jsou v ní velké city, vášně, fatální rozhodnutí. Je mimořádně současná, snad jen s tím rozdílem, že se nám někdy zdá, že těch velkých citů nejsme úplně schopni,“ říká Matěj Samec, divadelní dramaturg MeetFactory a dodává: „to je ale přesně to, co se naše hrdinka pokusí změnit.“

Netradiční inscenace je společným dílem čtyř výrazných režisérů (Lucie Ferenzová, Viktorie Čermáková, Radim Špaček, Miroslav Bambušek), jejichž tvorba je s MeetFactory již dlouhodobě spojena. Každý z nich ve své části svým divadelním jazykem zprostředkovává jinou část tajemného a někdy i temného světa literatury, do něhož se hlavní hrdinka propadá.

„Koncepce inscenace byla inspirovaná osobností Daniely Voráčkové, se kterou jsem už v MeetFactory spolupracoval na inscenaci Chladnější vrstvy vzduchu. Je to mimořádně zajímavá herečka a navíc: hrozně ráda čte,“ svěřil se Matěj Samec. Bylo tedy více než přirozené, že ji přizval k projektu, který se kolem literatury a četby točí na několika úrovních. Voráčková hraje v inscenaci Nespavost hlavní hrdinku, co nemůže spát, a zároveň se objeví i jako Anna Karenina.

Jednotnost inscenace zaštiťuje osobnost dramaturga, který dohlíží na to, aby navzdory originalitě a svébytnému přístupu každého ze čtyř režisérů působil výsledný celek kompaktně, jednotícím prvkem je i hudební linie (texty písní BioMasha, hudba Jakub Kudláč) a scénografie (Matěj Sýkora).

"Ráno připravím snídani, oběd a večeři. Pracuji hbitě, mám pak víc času pro sebe. Mohu koukat do zdi, do zrcadla, do výkladních skříní. V mládí jsem četla. Hodně četla. I teď ráda otevřu knihu. Otevřu knihu a koukám do zdi."
(úryvek z inscenace)

PREMIÉRA 14. května od 20 hodin v Divadle MeetFactory
Reprízy 30. a 31. května a 2. června od 20 hodin

zdroj zprávy: Tereza Moravcová