Zpráva

OTVÍRAČKA /// RE:OPENING
vydáno: 15.7.2015
Švestkový Dvůr, sídlo Divadla Continuo, otevře rekonstruované prostory a zahájí provoz kulturního a pedagogického centra. Festival OTVÍRAČKA /// RE:OPENING se bude konat 24. a 25.7. 2015 a návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní program.

Švestkový Dvůr je starý statek v jihočeských Malovicích, jehož vznik je datován kolem roku 1868. Už 20 let je domovem členů Divadla Continuo, zázemím a zkušebnou pro jejich tvorbu. Je základnou pravidelných letních projektů, workshopů a setkání umělců z celého světa. Je rezidencí pro divadelníky i umělce z jiných oborů. Je divadlem, kam chodí diváci na inscenace Divadla Continuo i hostující soubory a seskupení. Je školou, je laboratoří. Na Švestkovém Dvoře vzniklo za 20 let, kdy zde Divadlo Continuo sídlí, 25 inscenací souboru, byl zázemím 18 site specific projektů, kterých se zúčastnilo přes 400 mladých lidí z celého světa, stejně jako místem koprodukčních a pedagogických projektů, realizovaných ve spolupráci s evropskými vysokými divadelními školami.

Projekt Švestkového Dvora se opírá o dlouholetou tvůrčí práci souboru a spojuje jí s originálním a novátorským programem kulturního, uměleckého, rezidenčního a pedagogického centra. Model je inspirován podobnými projekty v zahraničí (Polsko, Francie, Rakousko). V českém kontextu je však projekt Divadla Continuo jedinečný a nemá u nás obdoby. V rámci rekonstrukce byla zachována a opravena většina historických budov hospodářské usedlosti. Architektonické řešení rekonstrukce počítá s využitím veškerého použitelného původního materiálu, ve snaze zachovat jedinečný genius loci stávajícího statku. Divadelní prostor - multifunkční sál o velikosti 12 x 18 metrů a výšce 10 metrů - je postaven jako moderní dřevostavba s otevřeným krovem. Vnitřní dvůr je pak koncipován jako venkovní divadelní prostor s patrovým ochozem pro diváky.

Rekonstrukce byla ukončena 30.6. 2015 a Švestkový Dvůr – otevřený divadelní, umělecký a pedagogická prostor otevře poprvé své brány 24. a 25.7. 2015.

Slavnostní zahájení a následný festival s názvem OTVÍRAČKA /// RE:OPENING se budou konat ve všech zrekonstruovaných i nových prostorách Švestkového Dvora. Bohatý dvoudenní program si tak diváci budou moci užít jak v novém divadelním sále, tak v dalších zákoutích statku.

Představení pro děti, dospělé, happeningy, koncerty, tvůrčí dílny, instalace a výstavy – to vše si návštěvníci budou moci vychutnat během 2 dnů oslav.

Pátek 24.7. 2015 od 16:00 hodin
Buchty a loutky – Žabák Valentýn
Divadlo 100 opic – O medvídkovi Medouškovi
La Rocca & Moretti – Ancient Future
Divadlo Continuo – NOW..?
Spitfire Company – Antiwords – divadelní představení
HALAS (dj – 50’s, 60’s, swing) / VALERIAN (live sax) / PUHAC (vj)

Sobota 25.7. 2015 od 11:00 hodin
Divadlo Continuo – Caravan Obscura
Divadlo 100 opic – Zajíček a velká mrkvová záhada
Farma v jeskyni
Lenka Dusilová
Longital

OTVÍRAČKA /// RE:OPENING – otevření Švestkového Dvora - kulturního a pedagogického centra je zdarma, nutná je však rezervace z důvodu omezené kapacity. Rezervace stojí 1 Kč a je možná pouze on-line na www.goout.cz.

zdroj zprávy: Zuzana Bednarčiková