Zpráva

Pařízek, Handke, Adamec – dvoudílná novinka Divadla Na zábradlí poprvé již tento týden
vydáno: 29.11.2021
Divadlo Na zábradlí uvede 2., 3. a 4. prosince na své domovské scéně a v Betlémské kapli či Kostele sv. Anny premiéry inscenace textu Petera Handkeho Zdeněk Adamec + Sebeobviňování v režii Dušana D. Pařízka. Výjimečné složení tvůrčího týmu i specifická literární předloha slibují unikátní divadelní událost. Inscenace bude poprvé představena v rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka a následně bude pravidelně uváděna v repertoáru Divadla Na zábradlí.

Zdeněk Adamec, text držitele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho, pojednává o humpoleckém studentovi, který se v březnu roku 2003 na protest proti soudobé společenské situaci upálil před Národním muzeem v Praze. Inscenace Divadla Na zábradlí má dvě části – jedna sleduje tento tragický příběh, druhá vychází z Handkeho dramatu Sebeobviňování a zaměřuje se na osobnost autora a jeho kontroverzní politické postoje. Tuto část uvidí diváci jako první, a to v prostorách Betlémské kaple (či ve výjimečných případech v Kostele sv. Anny), odkud se posléze společně přesunou do Divadla Na zábradlí za Zdeňkem Adamcem.

Inscenační tým tvoří v případě nejnovější inscenace Divadla Na zábradlí vzácní hosté i domácí tváře – Handkeho text bude uveden v překladu ředitele divadla Petra Štědroně, který je společně s Dorou Viceníkovou zároveň dramaturgem inscenace. Se Zdeňkem Adamcem se na českou scénu vrací režisér Dušan D. Pařízek, zakladatel Pražského komorního divadla a tvůrce etablovaný zejména v německojazyčném prostředí. „Jsem rád, že jsem se mohl vrátit do Divadla Na zábradlí, kde měla před lety premiéru moje první inscenace. Mám k této scéně velký vztah a těší mě, že zde mohu zároveň spolupracovat s herci, se kterými jsem pracoval v Pražském komorním divadle,“ říká ke zkoušení na Zábradlí. Stejně jako u svých předchozích děl, i v případě Zdeňka Adamce je Pařízek zároveň tvůrcem scénografie. Kostýmy jsou dílem výtvarnice a významné české režisérky Kamily Polívkové, se kterou Pařízek spolupracuje pravidelně. V inscenaci hrají Jiří Černý, Stanislav Majer, Martin Pechlát a renomovaný bulharsko-německý herec Samuel Finzi.

Novinka Zdeněk Adamec + Sebeobviňování vzniká s finanční podporou Česko-německého fondu budoucnosti a ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem v Praze a Pražským divadelním festivalem německého jazyka.

Peter Handke
Zdeněk Adamec + Sebeobviňování

Dušan D. Pařízek se svým analytickým pohledem na svět a nezáviděníhodnou roli člověka v něm se ve své premiéře v Divadle Na zábradlí opře o text dramatika a nositele Nobelovy ceny za literaturu Petera Handkeho. Rakouský spisovatel Peter Handke se ve své poslední hře Zdeněk Adamec věnuje případu mladého muže, který se v roce 2003 upálil na Václavském náměstí.
Z malého českého města na půli cesty mezi Brnem a Prahou se 5. března 2003 večer vydává osmnáctiletý školák Adamec meziměstským autobusem do české metropole. Tam se druhý den ráno na Václavském náměstí polije benzínem a zapálí. Na stejném místě se v roce 1968 upálil student Jan Palach na protest proti okupaci Československa sovětskými vojsky. Stejně jako Palach nazval svou akci „Pochodeň č. 1“, nazve Adamec svůj dopis na rozloučenou zveřejněný na internetu „Pochodeň 2003“.
„Zdeněk se katapultoval ze světa, aby protestoval proti světu,“ zněla věta v románu Zlodějka ovoce (2017), kde se Handke poprvé zabýval postavou Zdeňka Adamce. Východiskem je bezpodmínečnost a radikálnost tohoto činu. Všechna ospravedlnění a vysvětlení činu a jeho motivů musí selhat. Handkeho Zdeněk Adamec není smutný ztroskotanec, netrpí existenciálním znechucením, není „maniak“. Je to Zdeněk Adamec a nemá ve světě a jeho řádu místo.


Scéna a režie: Dušan D. Pařízek
Překlad: Petr Štědroň, Jitka Bodláková
Dramaturgie: Petr Štědroň, Dora Viceníková
Kostýmy: Kamila Polívková
Hrají: Samuel Finzi, Jiří Černý, Stanislav Majer, Martin Pechlát


zdroj zprávy: Lucie Flemrová