Zpráva

SALOME Brut aneb p-oprava jedné náctileté slečny
vydáno: 31.10.2013
Salome jako zosobnění ženské smyslnosti, lehkovážná princezna, co na přání matky přináší smrt Janu Křtiteli, Salome jako zhrzená milenka.. všemi těmito polohami si biblická princezna v uměleckém ztvárnění prošla. S novým pohledem na ni teď přichází český herec a scénárista Vladimír Marek. V režii Daniela Špinara divákům La Fabriky představí SALOME Brut.

„V příběhu té holčičky, té asi čtrnáctileté judejské princezny, je toho k řešení dost. Já bych její postavu rád očistil od vžitého klišé, že byla svůdnicí a kurvičkou s nekrofilními sklony... to zásadní, co mě ale zajímá, je vina a zodpovědnost za každý čin, který provedeme byť v sebelepším úmyslu,“ popisuje svůj scenáristický záměr Vladimír Marek. Původně chtěl vyjít z romantického dramatu Oskara Wilda, jenže tam má Salome, jakkoliv se hra po ní jmenuje, málo prostoru. „U Salome mě zajímá moment, který nazývám „zločiny našich rodičů z lásky“. Kolik traumat nás provází od útlého dětství, kolik psychických bloků, kolik umatlaností v životě. Pokud si je v životě nepřiznáme a nepojmenujeme, budeme jimi neustále ovlivňováni. Když si je přiznáme, dokážeme i trest přijmout s jistou pokorou a důstojností. Salome k tomu ale dospět nemohla. Neměla na to čas. Chci dát Salome čas, aby si mohla mnohé uvědomit. Chci dát i sobě prostor, abych to mohl vyslovit,“ přibližuje Vladimír Marek vznik představení.

Od Oskara Wilda si nakonec půjčil citace, které převedl do veršů secesního stylu. Vznikla tak možnost, že některé monology můžou být i zpívané, což vyhovuje Markovu mnohostrannému talentu.

„Nebude to jen rutinní převedení známého příběhu o jedné zlobivé princezně a jednom impozantním tanci. To by bylo málo. Ono převtělení do Salome bude vlastně totálním obnažením Vladimíra samotného. Skrze autorský text se vypořádá se vším, čím prošel za svou úctyhodnou kariéru. Formálně i obsahově. Takže to bude večer, kde se smísí snad všechny divadelní styly a pokocháme se vším, čím Vladimír jako vynikající herec disponuje – činohrou, tancem, zpěvem, loutkami, travesty, instalací, filmem. Zároveň se dozvíme mnohé z Vladimírova pestrého osobního života. Bude to takzvaně na tělo,“ upozorňuje režisér představení Daniel Špinar, kterého Vladimír Marek k projektu přizval. Jejich originálnímu pojetí odpovídá i výprava Martina Kámena, který dodává: „U představení SALOME Brut mi šlo především o minimalistické vyjádření pointy představení. Salome jako uvězněná legenda, kterou znovu a jinak otevíráme v dnešní době. Ve scénáři je věta: „Tohle je další krychle, které nerozumím." Toho jsem se držel. Salome uvězněná v průhledném boxu, Salome v roce 2013, která vypráví svůj příběh vězněná svým postavením, panenstvím, rodinou.“

SALOME Brut uvede produkční společnost Petera Serge Butka – SergeArt.com v novém sále divadla La Fabrika zvaném Slévárna v premiéře 11.11. 2013.

Scénář: VLADIMÍR MAREK a MARTIN KÁMEN
Režie: DANIEL ŠPINAR
Výprava a kostýmy: MARTIN KÁMEN
Hudba: MÁRIO BOA
Producent: PETER SERGE BUTKO

Divadelní představení SALOME Brut vznikalo od začátku pro a za aktivní účasti českého herce Vladimíra Marka (ročník 1951), momentálně ve svobodném povolání, před tím dlouholetý člen divadla DRAK v Hradci Kralové a DIVADLA NA ZÁBRADLÍ v Praze. Producenta představení, Petera Serge Butka zaujala původně jedna ze série fotografií, na kterých Vladimír Marek zosobňuje svá alterega a speciálně fotka na které herec ztvárňuje Salome.