Zpráva

Sezóna o Pravdě a Lži v Divadle Polárka
vydáno: 3.9.2019
Lhát se nemá. A kdo lže, ten taky krade. Do pekla se hrabe. Dokud jde o to, kdo snědl mamince cukroví ve spíži (nebo rekvizitářům v Polárce kilo marcipánu), ještě se v tom vyznat dá. Ale co až nás v životě potkají složitější problémy než cukroví? 22. sezóna se bude v Polárce točit okolo tématu Pravdy a Lži. Divadlo v ní představí pět premiér a k tomu navíc dvě speciální vánoční.

Sezónu 2019/2020 otevře v Divadle Polárka stejně jako tu předchozí její bývalá umělecká šéfka režisérka Hana Mikolášková, a to irskou pohádkou Zdeňky Psůtkové O Glashtinovi a slepé dívce. Inscenace o bytostech zrozených z mořských vln a zaslepenosti vlastními sny bude cílená na diváky od sedmi let.

K Vánocům chystá Polárka dvě speciální produkce. Z Divadla U stolu se na velkou scénu Polárky přemisťuje inscenace režisérky Zoji Mikotové Ježíškova košilka. Básně Jana Zahradníčka v ní spojují lidové legendy o narození Ježíška s příběhy květin, ptáků i lidí. Na malé scéně vznikne participační představení v režii vedoucí lektorů Divadla Polárka Juliány Vališkové Jak jsem plul ke královně Severu. Děti i jejich rodiče se v něm budou moci interaktivně zapojit do hledání královny Severu a toho, co si ve skutečnosti přejí k Vánocům i od života.

Inscenaci pro střední školy, druhé stupně základních škol a dospělé publikum Geronimo připraví režisér Jan Kačena, jehož Škola Malého stromu v Polárce vstupuje již do své třetí sezóny. Kačena se bude opět věnovat indiánské tematice. Tentokrát bude zkoumat kolik pravdy a lži se dá nalézt v příběhu legendárního apačského náčelníka Geronima.

Umělecký šéf Polárky Jan Cimr chystá na březen inscenaci Magor dětem …a jejich strašidlům pro všechny děti od pěti let, které se někdy cítí samy a bojí se. Těšit se můžete na divadelně-hudební zpracování poezie, kterou svým dvěma dcerám posílal z vězení Ivan Martin Jirous.

O loutkové zpracování knížky Daisy Mrázkové Slon a mravenec se postará režisér Radek Beran, člen pražského loutkového souboru Buchty a loutky. Inscenace pro děti od tří let se bude za pěkného počasí hrát i v exteriéru. Ústředním motivem pohádky jsou nesnáze, které mohou plynout z kamarádství někoho tak velkého, jako je slon, s někým tak malým, jako je mravenec.

Poslední premiéra sezóny 2019/2020 vznikne na základě výzvy pro studenty uměleckých škol Start-up vol. 2. Z velké konkurence sedmnácti vesměs pečlivě vypracovaných projektů z JAMU, DAMU a VŠMU se do dramaturgického plánu Polárky nakonec dostal titul Jsi tu, Netvore? režiséra Marka Davida z brněnské JAMU. Půjde o dobrodružný příběh pro děti od sedmi let o chlapci, který se vyrovnává se smrtí své matky.

Kromě premiér chystá Polárka jako každý rok množství akcí, jako je festival Polárkový dort, kterým tradičně otevírá sezónu, nebo víkendovou oslavu třicátého výročí Sametové revoluce v rámci celorepublikové Noci divadel, Den dětí a řadu menších akcí, nedělní workshopy pro veřejnost nebo koncerty kapely Polaris.

Premiéry sezóny 2019/2020:

Zdeňka Psůtková: O Glashtinovi a slepé dívce
7+ pro diváky od sedmi let, premiéra: 2. listopadu 2019
režie: Hana Mikolášková

Jan Kačena, Karolina Ondrová: Geronimo
13+ pro diváky od třinácti let, premiéra: 25. ledna 2019
režie: Jan Kačena

Ivan Martin Jirous: Magor dětem …a jejich strašidlům
5+ pro diváky od pěti let, premiéra: 28. března 2020
režie: Jan Cimr

Daisy Mrázková: Slon a mravenec
3+ pro diváky od tří let, premiéra: 9. května 2020
režie: Radek Beran

Libor Brzobohatý, Marek David: Jsi tu, Netvore?
7+ pro diváky od sedmi let, premiéra: 13. června 2020
režie: Marek David

Vánoční Polárka - hrajeme v prosinci 2019:

Juliána Vališková: Jak jsem plul ke královně Severu
5+ pro diváky od pěti let, premiéra: 7. prosince 2019
režie: Juliána Vališková

Jan Zahradníček: Ježíškova košilka
5+ pro diváky od pěti let, obnovená premiéra: 8. prosince 2019
režie: Zoja Mikotová

Divadlo Polárka je brněnské divadlo pro děti a mládež založené v roce 1999. Kompletní program divadla a další informace najdete na webových stránkách divadla www.divadlopolarka.cz.

zdroj zprávy: Natálie Pelcová