Zpráva

Velký Gatsby Divadla Tramtarie se odehrává v bazénu s vodou
vydáno: 5.4.2018
Divadlo Tramtarie uvede nejočekávanější titul sezóny 2017/2018, divadelní adaptaci stěžejního díla americké literatury 20. století, Velkého Gatsbyho Francise Scota Fitzgeralda. První premiéra se uskuteční 8. dubna, druhá pak hned následující den. Režisérem inscenace je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík. Scénu tvoří velký bazén s vodou, která se napouští během inscenace.

Kontext
Divadelní adaptace literárních předloh jsou stěžejní dramaturgickou linií umělecké tvorby Divadla Tramtarie. V minulosti již divadlo uvedlo například Annu Kareninu L. N. Tolstého, Janu Eyerovou E. Bronteové, Válku s mloky K. Čapka, Romanci pro křídlovku F. Hrubína, a mnohé další. Právě za citlivý přístup k literárním předlohám a zároveň jejich moderní jevištní ztvárnění sklízí divadlo nemalé úspěchy nejen v Olomouci, ale i na jevištích po celé republice.

Doposud nejambicióznějším a nejnákladnějším projektem v celé historii Divadla Tramtarie byla již zmiňovaná adaptace Anny Kareniny L. N. Tolstého, která měla premiéru v loňské sezóně. Inscenace postavená na dynamickém ději, autorských kostýmech, multifunkční scéně a originálních filmových projekcích se setkala s velmi kladnými ohlasy jak ze strany diváků, tak ze strany odborné veřejnosti a právě na tyto reakce se divadlo rozhodlo navázat dalším divadelním „velkoprojektem“, kterým je právě Velký Gatsby.

Obsah
Začínající spisovatel Nick Carraway přijíždí do New Yorku, aby začal pracovat na své další knize. Díky přátelům své vzdálené sestřence Daisy se brzy dozví o tajemném králi newyorských večírků, výstředním milionáři Jayi Gatsbym, o kterém všichni mnoho slyšeli, ale nikdo vlastně neví, kdo nebo co je zač. Tedy kromě toho, že ve svém sídle pořádá opulentní zahradní párty, ne které získají pozvánku jenom ti nejmovitější lidé ve městě. A právě Gatsby jednoho dne Nicka osloví s žádostí, jestli by mu nepomohl zinscenovat jeho „náhodné setkání“ s Daisy, svoji dávnou láskou. Což Nicka staví do nelehké pozice, protože Daisy, jeho příbuzná, je několik let vdaná, navíc má malou dceru... Tak začíná slavný příběh F. S. Fitzgeralda, který obsahuje všechno, z čeho se velký příběh skládat má. Lásku, zradu, vášeň, zločin, osudovou ženu, miliony dolarů, smrt, zklamání i naději.

Inscenace
Tramtarijní inscenace posouvá román F. S. Fitzgeralda, napsaný v roce 1925 a odehrávající se ve 20. letech minulého století, do současnosti. Upozaďuje tak dobové souvislosti díla, a naopak akcentuje témata nadčasová nebo ta, která zrcadlí realitu dnešních dní. Právě prizmatem současnosti nahlížíme na postavy Fitzgeraldova románu jako na lidi, kteří svoji neschopnost řešit problémy vlastních životů nahrazují jednorázovými zážitky – milostnými, alkoholovými či jinými. Jejich skutečné životy jsou ale unavené, posmutnělé a bezcílné. A do tohoto světa přichází Gatsby, který všem kolem sebe přináší naději, že je možné věci změnit, tak, jak chceme. Stačí jenom upřímně jít za svým cílem a pokud se tak rozhodneme, potom není žádná meta, kterou bychom nedokázali zdolat. „Je to vlastně jednoduché“ pronáší Gatsby. Jenomže Fitzgeraldův román říká, že skutečný život nepřináší jednoduchá řešení, a že každé velké ano má své významné ale...

Příběh Velkého Gatsbyho je bohatý po všech stránkách, což platí i po stránce žánru. Můžeme v něm najít love story, společenské drama, tragédii, pohádku se špatným koncem i detektivku. A právě detektivka tvoří základní rámec vyprávění tramtarijní inscenace, která začíná výslechem očitých svědků tragické události smrti Jaye Gatsbyho. Na základě jejich výpovědí se potom před diváky rekonstruuje Gatsbyho příběh, který má ale nakonec jen o něco málo méně otazníků, než měl na začátku. Což poukazuje další dominantní téma románu: Neschopnost jedince poznat kohokoliv jiného.

Všechno, co se o tajemném Gatsbym vypovědělo, poukazuje spíše na to, jací jsou svědci, než jaký byl Gatsby samotný. Ten, ačkoliv byl mnoho let středem newyorské společnosti, nakonec umírá nepoznán a sám. Na jeho pohřeb dorazí kromě Nicka Carrawaye pouze jeho asistent.

Slovo režiséra
„Velký Gatsby opět posunul hranice Tramtarie. Jedná se o jeden z nejdražších a zároveň umělecky nejnáročnějších projektů, do kterých se kdy tato olomoucká scéna pustila. Fitzgeraldův román je látka, která již od svého vzniku v roce 1925 láká filmaře i divadelníky k uchopení. Vznikla tak celá řada filmů i divadelních verzí, málo kdy se ale podařilo magii Fitzgeraldova románu přenést. A my věříme, že se nám to povedlo.“ (Vladislav Kracík, režisér)

Scéna a la bazén
Scénu Hynka Petrželky tvoří bazén přes celé jeviště, který se během představení napouští vodou. Voda je tedy základní scénografickým kamenem celé inscenace. „Je to pro nás naprosto nové, s živou vodou je potřeba pracovat úplně jinak, než jsme zvyklí, zkoušení bylo díky tomu hodně kreativní a bavilo nás.“ (Václav Stojan, představitel Velkého Gatsbyho)

Inscenační tým
Režisérem inscenace je umělecký šéf souboru Vladislav Kracík (Děkujeme, že zde kouříte, Po stopách něžného muže, Růže pro Algernon, Anna Karenina). Dramaturgyní je hostující Kateřina Menclerová, která v současnosti působí v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Scénografem je Hynek Petrželka (Psycho, Pěna dní), hlavní autorkou kostýmů je dvorní výtvarnice souboru Adéla Szturcová. Autorem hudby je talentovaný skladatel Dalibor Eimut, který již v Tramtarii spolupracoval na inscenacích Anna Karenina nebo Stařec a moře. Choreografem akčních scén je Daniel Bodlák (Divoké historky, Růže pro Algernon). Novou posilou autorského týmu je olomoucká choreografka Eliška Holčapková.

Obsazení
Jay Gatsby: Václav Stojan
Daisy Buchananová: Barbora Šebestíková
Tom Buchanan: Vít Pištecký
Nick Carraway: Miroslav Černý
Jordan Bakerová: Dominika Hrazdílková
Catherinne: Jana Posníková
Myrtle: Tereza Toth Čápová
John Wilson: Jan Ťoupalík
Asistent J. Gatsbyho: Marek Zahradníček


Premiéra: 8. a 9. 4. 2018 v 19:00