Zpráva

Velký třesk v D21
vydáno: 10.3.2013
Velký třesk je projekt, který formou světové premiéry a maximálně dvou repríz, prezentuje původní tvorbu českých umělců. Jde o dlouhodobý projekt Divadla D21, který má ambice nejen oživit jeho Malou scénu, ale také obohatit kulturní nabídku v Praze o původní a nekonvenční divadelní událost.

Unikátní je především záměr představovat nejen autory divadelních her, prozaiky nebo básníky, ale také autory děl hudebních, výtvarných a zastupujících další umělecká odvětví. Za stěžejní považujeme hlavně fakt, že naším cílem není dělat „benefici“ či recitál jednotlivých osobností a už vůbec ne scénické čtení nebo jevištní skicu. Výsledný tvar je koncipován jako výsostně divadelní zpracování, akcentující ve své scénické – tedy režijní, herecké i výtvarně – hudební složce myšlenky a atmosféru díla jednotlivých autorů. Jelikož při vzniku Velkého třesku úzce spolupracujeme s autory, které jsme pro tento záměr oslovili, jsou oni sami součástí svého večera a to do té míry, do které jim to je vlastní.

Osobnosti, se kterými spolupracujeme, výrazně a zcela nenahraditelně zastupují svůj uměleckých obor nebo obory, ať už na jeho poli působí dlouhodobě nebo krátce. Díla, která uvádíme, jsou buď vytvořena přímo pro Divadlo D21 a tento projekt nebo jde o díla vůbec či dosud minimálně uváděná na veřejnosti.

V dubnovém Velkém Třesku se promění Malá scéna na tvůrčí křižovatku. Střetne se zde malíř, hudebník a divadelník. Krejbich-Hlaváč-Ondra. Obraz – Hudba – Hra. Autorská inscenace, ve které se hudba Davida Hlaváče nemilosrdně protíná s obrazy Dana Krejbicha a vytváří tak apokalyptický časoprostor pro legendární hereckou dvojici Stela Chmelová-Lukáš Šolc. Dvojici, která s každou utíkající minutou mládne, ošlehána větrnými tóny barev, fosforeskujícími chuchvalci oktáv a pohybujícími se hlasy palet. Nechte si zatajit dech a zhusit kůži, nechte si nalít čistého vína a do úst si nechat vložit růži!

Koncept: Krejbich – Hlaváč – Ondra
Výprava: Daniel Krejbich
Hudba: David Hlaváč
Režie: Jiří Ondra
Hrají: Stela Chmelová, Lukáš Šolc, Jiří Ondra, David Hlaváč j.h., Daniel Krejbich j.h., Milan “Kapišto” Willinger j.h.

Čas plyne nebo stojí, ale neustále běží. V tomto čase, s postavou Muže a Ženy, může se ztotožnit kdokoliv z nás, splynout či zůstat beze změny.

Slovy režiséra Jiřího Ondry:

Další díl Velkého třesku by mohl nést podtitul Obraz – Hudba – Hra, neboť tyto tři prvky jsou jeho hlavní inspirací, počátkem i východiskem, a to i v hereckém projevu.

Výrazné herecké osobnosti Stela Chmelová a Lukáš Šolc se zde představí jako Žena a Muž, a to v několika různých životních rolích a situacích, které vždy spojuje jedno téma – hledání způsobu komunikace a možnosti, jak přežít společný život. Smrt zítřkům se pokusí naplnit vztah mezi mužem a ženou beze zbytku, bez obalu a s patřičnou dávkou napětí i nadhledu. Příběhem se prolínají komické i tragické momenty a především sluha Jean, který je na první pohled nenápadným mužem v pozadí, ale čeká na svoji příležitost, kdy může výrazně zasáhnout do běhu událostí.

Všechny složky inscenace - herecká, hudební (David Hlaváč), výtvarná (Dan Krejbich) i režijní (Jiří Ondra) operují přímo na scéně, čímž vzniká živý a vždy jiný kompletní jevištní tvar přímo před očima diváků, který je do jisté míry otevřený a přístupný k improvizaci, jež se stává hlavní pracovní metodou tohoto projektu.


zdroj zprávy: Jana Fleglová