Zpráva

Víc než jen konzumace. Noc divadel v NoD
vydáno: 14.11.2013
Pro první Noc divadel v České republice připravil na sobotu 16. listopadu Experimentální prostor NoD site specific akci Lindy Petákové a kolektivu s názvem NoD inclusive – Víc než jen konzumace.

Audiovizuální instalace a živé akce vtáhnou diváka přímo do děje. Program bude zahájen ve 20:00 a pokračovat bude až do nočních hodin.

Příznačné datum - noc před bouří - nám připomíná obnovení svobody vyjadřování. Nese nás tato svoboda dopředu, nebo se v ní bezradně topíme? Cachtáme se raději v uzavřené nádrži na nafukovacím člunu, nebo si troufneme vyrazit křižníkem na otevřené moře? Autoři projektu Adam Halaš a Linda Petáková se inspirovali datem 17. listopadu, které je v naší zemi spojené s pádem komunistického režimu a sametovou revolucí.

V pravidelných časových intervalech si návštěvníci Noci divadel i běžní sobotní návštěvníci NoD prohlédnou neobvyklým způsobem nejen divadelní sál, ale i většinu prostor, které tvoří zázemí této kulturní instituce. Diváci budou moct být jak pozorovateli, tak přímými účastníky tohoto ojedinělého site specific projektu.
„Už delší dobu jsem měl myšlenky na interaktivní performance, která by divákovi umožnila se plně zapojit do jejího průběhu. A Noc divadel byla ideální příležitost tento projekt realizovat. Vzhledem k tomu, že se tato událost koná v předvečer 17. listopadu, nabidla se nám sametová revoluce jako nosné téma. Společně s Lindou Petákovou jsme přizvali studenty HAMU a DAMU, s nimiž vytvoříme originální konceptuální večer, který se bude točit kolem otázek svobody a nesvobody jedince, ale také základních otázek divadla,“ dodává Adam Halaš, šéfdramaturg Experimentálního prostoru NoD.

Program bude zahájen v Experimentálním prostoru NoD od 20:00 a pokračovat bude do nočních hodin. Vstup na celý večer bude volný.

Akce, do níž se zapojilo na 80 souborů a divadel v celé České republice, proběhne 16. listopadu souběžně v 11 evropských zemích. U nás je jejím koordinátorem Institut umění – Divadelní ústav (IDU).