Zpráva

Východočeské divadlo zachvátila Bílá nemoc
vydáno: 21.4.2016
Poslední premiéru stávající divadelní sezony v historické budově Východočeského divadla (další bude už v exteriéru na hradě Kunětická hora) připravuje režisér Mikoláš Tyc, jenž si pro své hostování v Pardubicích vybral nadčasové drama Karla Čapka Bílá nemoc.

Děj proslulé hry, která byla v Pardubicích naposledy uvedena v roce 1958 v režii Zdeňka Bittla, přibližuje dramaturg Zdeněk Janál: „V době válečných hrozeb svět zachvacuje nevyléčitelná a prudce nakažlivá bílá nemoc. Lék objeví doktor Galén, který však svojí metodou léčí jen chudé. Ostatním dá podmínku, za které je ochoten svůj lék vydat všem – aby se přičinili o konec válečných plánů a o světový mír. Touha po penězích, slávě a moci čelních představitelů státu a zfanatizovaný dav jsou však Galénovým silným protihráčem, přestože všem může jít o život!“

Doktora Galéna svým prostřednictvím na jeviště přivede Milan Němec, v roli Dvorního rady Sigelia se objeví Tomáš Lněnička, úlohu Maršála ponese na svých bedrech Martin Mejzlík a Barona Krüga ztvární Radek Žák.

Přestože Bílá nemoc nefiguruje mezi nejčastěji uváděnými Čapkovými hrami, režisér Mikoláš Tyc je přesvědčen, že na divadelní prkna v současnosti rozhodně patří: „Je to především díky velkému divadelnímu citu pro paradoxní situace, nečekanému prolínání idejí a myšlenkových směrů a velké eleganci v zobrazení fiktivního světa. Tyto všechny aspekty dohromady vytváří z Bílé nemoci hru, která si zaslouží, aby byla inscenována. Baví mě třeba téma „normálního člověka“ a fungujícího „systému“, což nejsou na první pohled témata nejzásadnější. Jenže jsou to právě obyčejní lidé, bezejmenný dav, který se rozhodne následovat Maršála, jak aktuální!, a jdou za ním kamkoliv a vykonají cokoliv. A pokud se jemu, ale nejen jemu, ale i dvornímu radovi, celé společnosti, podaří vytvořit systém, který považujeme za přirozený, pak jako kdyby nezbylo žádné místo pro humanitu, pro lidství. Když se necháte ovládnout strachem, pak jste opravdu v nesnázích, a celá společnost k tomu někdy inklinuje. To je podle mě nemoc dneška a bílá nemoc je v tomto smyslu geniální metaforou.“

Scéna pardubické inscenace je z dílny Petra Matáska, kostýmy navrhla Aneta Grňáková, hudbu složil Jiří Hájek, o pohybovou stránku se postaral Martin Pacek a na light designu spolupracoval Jakub Kubíček.
„Pokusili jsme se společně vytvořit svět smyšlený, typizovaný, bez konkrétních odkazů na dobu vzniku díla. Chtěli jsme ukázat i další kvality Bílé nemoci, zejména její skvělé, až absurdní dialogy, paradoxní komické situace a vůbec všechny groteskní, lomené i něžné momenty,“ dodává Mikoláš Tyc.

Premiéru naplánovanou na sobotu 23. dubna předznamená vernisáž výstavy děl výtvarníka a herce Borise Šlechty, druhá premiéra se v Městském divadle uskuteční v neděli 24. dubna.

zdroj zprávy: Radek Smetana